Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αποφάνθηκε ότι ο τεκμαρτός προσδιορισμός του ετήσιου ελάχιστου καθαρού εισοδήματος για τους ασκούντες ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα είναι συνταγματικά ανεκτός.
Από την Άννα Κανδύλη
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Προέδρου του ΣτΕ, Μιχάλη Πικραμμένου, σχετικά με τις αποφάσεις που συζητήθηκαν στην Ολομέλεια στις 28 Μαρτίου 2025:
«Το Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές κατά της απόφασης Α1055/9.4.2024 (Β΄ 2284) του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., η οποία εκδόθηκε βάσει της παραγράφου 8 του άρθρου 28Α του νόμου 4172/2013, που σχετίζεται με τη διαδικασία αμφισβήτησης των παραγράφων 3 και 4 του ίδιου άρθρου.
Ειδικότερα, το Δικαστήριο αποφάσισε κατά πλειοψηφία τα εξής:
- Ι. Ο τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος είναι συνταγματικά αποδεκτός.
- ΙΙ. Ο φορολογούμενος που επιθυμεί να αμφισβητήσει το τεκμαρτό εισόδημά του σύμφωνα με την παράγραφο 4 του άρθρου 28Α μπορεί, παράλληλα με την υποβολή αιτήματος ελέγχου, να καταθέσει ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Δ.Ε.Δ. κατά της διοικητικής πράξης προσδιορισμού του φόρου, και εφόσον αυτή απορριφθεί, να προσφύγει στο αρμόδιο διοικητικό δικαστήριο σύμφωνα με το άρθρο 72 του νέου Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας [ν. 5104/2024 (Α΄ 58)] και το άρθρο 63 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας [ν. 2717/1999, Α΄ 97], υποβάλλοντας τους ίδιους ισχυρισμούς. Επίσης, η πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, που εκδίδεται μετά τον έλεγχο, υπόκειται σε ενδικοφανή προσφυγή, και η τυχόν απόρριψή της από τη Δ.Ε.Δ. θεωρείται, σύμφωνα με το άρθρο 63 παρ. 7 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, συμπροσβαλλόμενη στην εκκρεμή δίκη σχετικά με τη νομιμότητα της πράξης της Δ.Ε.Δ. που απέρριψε την ενδικοφανή προσφυγή κατά της πράξης διοικητικού προσδιορισμού του φόρου. Ο φορολογούμενος μπορεί να προσκομίσει επιπλέον λόγους κατά της μεταγενέστερης πράξης της Δ.Ε.Δ. που σχετίζονται με τους ισχυρισμούς που είχε προβάλλει στην ενδικοφανή προσφυγή κατά της πράξης διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου.»