Θέλετε να ετοιμάσετε το ιδανικό ψητό χοιρινό με τραγανή κρούστα; Δεν χρειάζεται να είστε επαγγελματίας σεφ. Με μόλις 10 λεπτά προετοιμασίας και μερικά απλά μυστικά, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα ζουμερό χοιρινό με λαχταριστή, αλατισμένη πέτσα που θα ενθουσιάσει όλους.
Γιατί η τραγανή κρούστα είναι ουσιώδης
Η τραγανή κρούστα είναι το πιο επιθυμητό χαρακτηριστικό σε ένα ψητό χοιρινό, αλλά συνήθως είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Ο στόχος είναι να γίνει το λίπος τέλεια τραγανό, ενώ το κρέας παραμένει τρυφερό και ζουμερό. Το πρώτο βήμα είναι να επιλέξετε ένα κομμάτι χοιρινού με χοντρή πέτσα, όμως η σωστή προετοιμασία είναι αυτή που κάνει τη διαφορά.
Η ομάδα του Tesco Real Food αποκαλύπτει ότι μπορείτε να πετύχετε τραγανή κρούστα με τη σωστή προσέγγιση. Αν ψάχνετε μια εύκολη συνταγή, αυτή με έξι υλικά είναι ιδανική. Το μυστικό; Προετοιμάστε το χοιρινό δύο ώρες πριν το ψήσιμο και χρησιμοποιήστε σκόρδο και φασκόμηλο για πρόσθετη γεύση.
Συνταγή για χοιρινό ψητό με τραγανή κρούστα
Υλικά
- 2 κιλά μπούτι χοιρινού με πέτσα
- 3 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε φέτες
- 15 γρ. φρέσκο φασκόμηλο, ψιλοκομμένο
- 3 μεγάλες πατάτες, κομμένες σε χοντρές φέτες
- 2 κ.σ. φυτικό λάδι
- 1 κ.σ. νιφάδες θαλασσινού αλατιού
Οδηγίες
Προετοιμασία της πέτσας (2 ώρες πριν):
- Αφαιρέστε το χοιρινό από τη συσκευασία (διατηρώντας το σχοινί) και στεγνώστε το καλά με χαρτί κουζίνας. Αυτό είναι κρίσιμο για την επιτυχία της κρούστας.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράξτε την πέτσα 10-12 φορές, φθάνοντας μέχρι το λίπος, αλλά όχι στο κρέας. Αφήστε το χοιρινό ακάλυπτο σε πιάτο στο ψυγείο για μιάμιση ώρα για περαιτέρω στέγνωμα.
Προθέρμανση και άρωμα (30 λεπτά πριν):
- Αφαιρέστε το χοιρινό από το ψυγείο 30 λεπτά πριν το ψήσιμο για να ζεσταθεί σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 230°C (ή 210°C με αέρα).
- Σε μια μεγάλη επιφάνεια κοπής, τοποθετήστε το χοιρινό με την πέτσα προς τα κάτω.
- Κάντε βαθιές τρύπες σε όλο το κρέας και γεμίστε με φέτες σκόρδου και φασκόμηλο. Αλατοπιπερώστε ελαφρά.
Ψήσιμο:
- Τοποθετήστε τις κομμένες πατάτες στη βάση ενός ρηχού ταψιού.
- Βάλτε το χοιρινό πάνω στις πατάτες, με την πέτσα προς τα πάνω, διασφαλίζοντας ότι το κομμάτι υπερυψώνεται πάνω από τις άκρες του ταψιού – αυτό βοηθά στην επίτευξη της τραγανής κρούστας.
- Αλείψτε το κρέας και την πέτσα με φυτικό λάδι.
- Ρίξτε ομοιόμορφα τις νιφάδες θαλασσινού αλατιού στην πέτσα.
- Προσθέστε 400-500ml νερού (ώστε να καλύπτεται η βάση του ταψιού), προσέχοντας να μην βραχεί η πέτσα του χοιρινού.
- Ψήστε για 25 λεπτά στους 210°C.
- Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180°C και ψήστε για επιπλέον δύο ώρες. Προσθέστε νερό αν χρειαστεί, ώστε να μην καούν οι πατάτες.
Tip για έξτρα τραγανή κρούστα: Αν η κρούστα δεν είναι αρκετά τραγανή μετά από δύο ώρες, αυξήστε την θερμοκρασία στους 210°C και ψήστε για περίπου 10 λεπτά ακόμη, παρακολουθώντας προσεκτικά για να μην καεί.
Σερβίρισμα:
- Όταν το χοιρινό είναι έτοιμο και η κρούστα τέλεια, τυλίξτε το χαλαρά με αλουμινόχαρτο.
- Αφήστε το να ξεκουραστεί για 20 λεπτά πριν το σερβίρετε. Αυτό βοηθά στην αναδιανομή των χυμών και καθιστά το κρέας πιο τρυφερό.