Το σαγανάκι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ορεκτικά στην ελληνική κουζίνα. Πρόκειται για τηγανητό τυρί που, με την κατάλληλη προετοιμασία και μαγείρεμα, αποκτά μια χρυσαφένια, τραγανή κρούστα από έξω, ενώ παραμένει λιωμένο και ζεστό από μέσα.
Υλικά
- 1 συσκευασία τυρί κασέρι (περίπου 110 γραμμάρια)
- 1 κουταλιά της σούπας νερό ή όσο χρειάζεται
- ¼ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή όσο είναι απαραίτητο
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ, σε θερμοκρασία δωματίου
- ½ λεμόνι ή ανάλογα με τη γεύση
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Οδηγίες
- Αλείψτε και τις δύο πλευρές του τυριού κασέρι με νερό. Πασπαλίστε με αλεύρι και βεβαιωθείτε ότι έχει καλυφθεί πλήρως.
- Προθερμάνετε ένα μαντεμένιο τηγάνι σε μέτρια-δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να καπνίζει. Προσθέστε το ελαιόλαδο. Τοποθετήστε προσεκτικά το αλευρωμένο τυρί στο καυτό λάδι και τηγανίστε μέχρι να λιώσει και να αποκτήσει χρυσαφένια κρούστα, περίπου 2 λεπτά.
- Γυρίστε το τυρί γρήγορα με μια σπάτουλα. Τηγανίστε μέχρι το κάτω μέρος να γίνει χρυσαφένιο, περίπου 30 δευτερόλεπτα ακόμα.
- Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Ρίξτε το κονιάκ πάνω από το τυρί και στύψτε λίγο λεμόνι. Σερβίρετε το σαγανάκι σε πιάτο με χαρτοπετσέτα και γαρνίρετε με μαϊντανό.