Ανακαλύψτε την τέλεια συνταγή για μια απολαυστική τούρτα σοκολάτας με φουντούκια. Αυτό το γλυκό συνδυάζει τη βελούδινη γεύση της σοκολάτας με το μοναδικό άρωμα των φουντουκιών, δημιουργώντας ένα κέικ που σίγουρα θα εντυπωσιάσει. Ιδανικό για γενέθλια, γιορτές ή ακόμα και για μια ιδιαίτερη στιγμή.
Υλικά για τη συνταγή
Για το κέικ σοκολάτας με φουντούκια:
- 250 γρ. φουντούκια λευκασμένα ολόκληρα
- 200 γρ. βούτυρο, κομμένο σε κύβους (+ έξτρα για άλειμμα)
- 200 γρ. μαύρη σοκολάτα, σπασμένη σε κομμάτια
- 6 μεσαία αυγά, χωρισμένα
- 200 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (κατά προτίμηση καστανή για πιο πλούσια γεύση)
- 3 κουταλιές της σούπας λικέρ φουντουκιού ή αμαρέτο (ή φρέσκος χυμός πορτοκαλιού)
Για την επικάλυψη:
- 150 γρ. πραλίνα φουντουκιού (έτοιμη ή σπιτική)
- 50 γρ. φουντούκια ολόκληρα ή χοντροκομμένα (για γαρνίρισμα)
Οδηγίες για τη συνταγή
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
- Απλώστε τα 250 γρ. φουντούκια σε ένα ταψί και ψήστε τα για 10 λεπτά, ανακινώντας το ταψί στο μισό του χρόνου, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά και να μυρίσουν. Προσέξτε μην καούν. Αφήστε τα να κρυώσουν.
- Μειώστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 180°C.
- Βουτυρώστε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ 23 εκ. με αποσπώμενη βάση και στρώστε τη βάση με λαδόκολλα.
- Τοποθετήστε τα 200 γρ. ψημένα φουντούκια σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και αλέστε τα μέχρι να γίνουν λεπτοαλεσμένα, διατηρώντας μερικά πιο χοντροκομμένα κομμάτια για υφή. Τα υπόλοιπα 50 γρ. τα κρατήστε για γαρνίρισμα.
- Σε ένα ανθεκτικό στην θερμότητα μπολ, συνδυάστε το βούτυρο και τη σοκολάτα. Θερμάνετε το μπολ πάνω από μια κατσαρόλα με βραστό νερό (μπεν μαρί), ανακατεύοντας περιστασιακά μέχρι να λιώσει σχεδόν όλη η σοκολάτα. Αφαιρέστε από τη φωτιά και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα.
- Συνδυάστε τα αλεσμένα φουντούκια με τη λιωμένη σοκολάτα και αφήστε το μείγμα να κρυώσει για 5 λεπτά.
- Σε άλλο μπολ, χτυπήστε τους κρόκους των αυγών και τη ζάχαρη με ηλεκτρικό μίξερ για τουλάχιστον 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Ενσωματώστε το μείγμα κρόκων στο μίγμα σοκολάτας και ανακατέψτε καλά.
- Σε καθαρό μπολ, χτυπήστε τα ασπράδια των αυγών μέχρι να σχηματιστούν σφιχτές κορυφές.
- Προσθέστε γρήγορα το λικέρ φουντουκιού ή τον χυμό πορτοκαλιού στο μείγμα σοκολάτας για να το μαλακώσετε.
- Προσθέστε μερικές κουταλιές από τα χτυπημένα ασπράδια και ανακατέψτε γρήγορα για να ενσωματωθούν.
- Τέλος, διπλώστε απαλά τα υπόλοιπα ασπράδια στο μείγμα, προσέχοντας να διατηρηθεί ο όγκος του.
- Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε στο κέντρο του φούρνου για 35-40 λεπτά ή μέχρι ένα καλαμάκι να βγαίνει καθαρό από το κέντρο.
- Αφαιρέστε το κέικ από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει στη φόρμα για 30 λεπτά. Αναποδογυρίστε το σε μια πιατέλα σερβιρίσματος, αφαιρέστε τη λαδόκολλα και αφήστε το να κρυώσει πλήρως.
- Αφού το κέικ κρυώσει τελείως, απλώστε ομοιόμορφα την πραλίνα φουντουκιού στην επιφάνειά του.
- Πασπαλίστε με τα φουντούκια που κρατήσατε, είτε ολόκληρα είτε χοντροκομμένα, ανάλογα με την προτίμησή σας.