Αυτή η συνταγή για σολομό με άνηθο, συνοδευόμενη από μια δροσερή σαλάτα αβοκάντο, προσφέρει ένα ελαφρύ και υγιεινό γεύμα γεμάτο γεύση και θρεπτικά στοιχεία. Ο τρυφερός σολομός μαρινάρεται με αρωματικό τζίντζερ και φρέσκο άνηθο, δημιουργώντας έναν εξαιρετικό συνδυασμό γεύσεων που συμπληρώνεται ιδανικά από τη φρέσκια και κρεμώδη σαλάτα.
Υλικά για τη συνταγή
- ⅓ φλιτζάνι ψιλοκομμένος φρέσκος άνηθος
- 5 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, χωρισμένο
- 1 μέτρια πιπεριά, χωρίς σπόρους και ψιλοκομμένη (περίπου 5 κουταλάκια του γλυκού)
- 1½ κουταλιές σούπας φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
- 1 μεγάλη σκελίδα σκόρδου, τριμμένη (½ κουταλάκι του γλυκού)
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, χωρισμένο
- 4 φιλέτα σολομού (περίπου 115 γραμμάρια το καθένα), με την πέτσα
- ½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο πιπέρι
- 4 μέτρια περσικά αγγούρια, καθαρισμένα
- 2 μέτρια αβοκάντο, κομμένα σε κύβους (περίπου 1⅓ φλιτζάνια)
- 1½ κουταλιές σούπας χυμός λάιμ
- 2 κουταλάκια του γλυκού καβουρδισμένο σουσάμι
Οδηγίες για τη συνταγή
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 160°C.
- Σε ένα μικρό μπολ, αναμίξτε τον άνηθο, 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, το τζίντζερ, την ψιλοκομμένη πιπεριά, το τριμμένο σκόρδο και ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι.
- Τοποθετήστε τα φιλέτα σολομού σε ένα μεγάλο ταψί και σκουπίστε τα με χαρτί κουζίνας. Αλατοπιπερώστε τα με ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι και πιπέρι. Εφαρμόστε το μείγμα άνηθου ομοιόμορφα πάνω από τα φιλέτα. Ψήστε μέχρι ο σολομός να ξεφλουδίζει εύκολα με ένα πιρούνι, για 15 έως 18 λεπτά.
- Εν τω μεταξύ, τοποθετήστε τα καθαρισμένα αγγούρια σε μια επιφάνεια κοπής. Χρησιμοποιήστε την πλατιά πλευρά ενός μαχαιριού για να τα σπαστούν ελαφρώς. Κόψτε τα στη μέση κατά μήκος και στη συνέχεια σε χοντροκομμένα κομμάτια ½ έως 2,5 εκατοστών. Μεταφέρετε σε ένα μεσαίο μπολ.
- Προσθέστε τα κυβάκια αβοκάντο, το χυμό λάιμ, το σουσάμι, την υπόλοιπη 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο και ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι. Ανακατέψτε προσεκτικά για να αναμειχθούν τα υλικά.
- Σερβίρετε τον σολομό με τη σαλάτα αβοκάντο-αγγούρι.