Αναδείξτε τα παραδοσιακά κεφτεδάκια προσθέτοντας μια πικάντικη πινελιά και τη γλυκόξινη γεύση του βαλσάμικου. Αυτή η συνταγή είναι γεμάτη γεύση και ιδανική για ένα απολαυστικό γεύμα που θα ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους.
Υλικά
Για τα κεφτεδάκια:
- 500 γρ. μοσχαρίσιος (ή μεικτός με χοιρινό) κιμάς
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο ή ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες ή ψιλοκομμένες
- 1 αυγό
- 50 γρ. τριμμένη φρυγανιά
- 3 κουταλιές σούπας φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/2 – 1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες τσίλι (μπουκοβο), ανάλογα με το πόσο πικάντικα τα θέλετε
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο (προαιρετικά)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα ντομάτας με βαλσάμικο:
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 800 γρ. ψιλοκομμένες ντομάτες κονσέρβας (ή φρέσκες ώριμες τριμμένες)
- 1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
- 3 κουταλιές σούπας βαλσάμικο ξύδι (μπορείτε να προσθέσετε λίγο παραπάνω για πιο έντονη γεύση)
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη (για εξισορρόπηση της οξύτητας)
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες τσίλι (μπουκοβο), ή κατά προτίμηση
- 1 φύλλο δάφνης
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Φρέσκος βασιλικός ή μαϊντανός, ψιλοκομμένος, για γαρνίρισμα
Οδηγίες
- Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε τον κιμά, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το αυγό, τη φρυγανιά, τον μαϊντανό, τις νιφάδες τσίλι, το κύμινο (αν το χρησιμοποιείτε), αλάτι και πιπέρι.
- Ζυμώστε ελαφρά με τα χέρια σας μέχρι τα υλικά να ομογενοποιηθούν, προσέχοντας να μην υπερβολικά, ώστε να παραμείνουν αφράτα. Πλάστε σε μικρά στρογγυλά κεφτεδάκια (περίπου 2-3 εκ. διάμετρο).
- Ζεστάνετε αρκετό ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίστε τα κεφτεδάκια σε δόσεις μέχρι να ροδίσουν καλά από όλες τις πλευρές. Δεν χρειάζεται να ψηθούν εντελώς, καθώς θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται στη σάλτσα. Αφήστε τα στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι (αφαιρέστε τυχόν περίσσευμα λαδιού), προσθέστε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο (περίπου 5 λεπτά). Προσθέστε το λιωμένο σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό ακόμα, προσέχοντας να μην καεί.
- Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και ανακατέψτε για 1 λεπτό. Ρίξτε τις ντομάτες, το βαλσάμικο ξύδι, τη ζάχαρη, τις νιφάδες τσίλι και το φύλλο δάφνης. Αλατοπιπερώστε.
- Φέρτε τη σάλτσα σε ελαφριά βράση, στη συνέχεια μειώστε τη θερμοκρασία, σκεπάστε το τηγάνι και αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για τουλάχιστον 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να πήξει λίγο.
- Προσθέστε τα τηγανισμένα κεφτεδάκια στη σάλτσα ντομάτας, ανακατέψτε απαλά για να καλυφθούν καλά. Σκεπάστε και αφήστε τα να σιγοβράσουν στη σάλτσα για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτούν εντελώς και να γίνουν ζουμερά.
- Αφαιρέστε το φύλλο δάφνης. Σερβίρετε τα κεφτεδάκια ζεστά, με επιπλέον σάλτσα και γαρνίρισμα με ψιλοκομμένο βασιλικό ή μαϊντανό. Συνοδέψτε τα με ρύζι, πουρέ πατάτας, ζυμαρικά ή ψωμί.