Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και κλασικά σιροπιαστά γλυκά. Συνδυάζει την αφράτη και κρεμώδη κρέμα σιμιγδαλιού με το τραγανό, βουτυράτο φύλλο κρούστας και το αρωματικό σιρόπι. Αν και απαιτεί λίγο χρόνο και υπομονή, το τελικό αποτέλεσμα είναι γεμάτο γεύση και θα σας ανταμείψει.
Υλικά για τη συνταγή
- 2 ½ φλιτζάνια λευκή ζάχαρη, χωρισμένη
- 1 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
- 3 ½ κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 6 φλιτζάνια πλήρες γάλα
- 6 μεγάλα αυγά
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- ¾ φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο
- 12 φύλλα κρούστας
- 1 φλιτζάνι νερό
Οδηγίες για τη συνταγή
- Συγκεντρώστε όλα τα υλικά σας.
- Σε ένα μεσαίο μπολ, ανακατέψτε καλά 1 φλιτζάνι ζάχαρη, το σιμιγδάλι, το κορν φλάουρ και το αλάτι, ώστε να μην μείνουν σβόλοι.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, θερμάνετε το γάλα σε μέτρια φωτιά έως ότου αρχίσει να βράζει. Προσθέστε σταδιακά το μείγμα σιμιγδαλιού, ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι να πήξει και να βράσει. Αφαιρέστε από τη φωτιά και κρατήστε το ζεστό.
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε τα αυγά με ένα ηλεκτρικό μίξερ σε υψηλή ταχύτητα. Προσθέστε ½ φλιτζάνι ζάχαρη και χτυπήστε για 10 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν. Ανακατέψτε τη βανίλια.
- Προσθέστε απαλά το μείγμα αυγών στο ζεστό μείγμα σιμιγδαλιού. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το να κρυώσει ελαφρώς. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175 βαθμούς Κελσίου (350 βαθμούς Φαρενάιτ).
- Βουτυρώστε ένα ταψί διαστάσεων 23×33 εκατοστά. Τοποθετήστε ένα φύλλο κρούστας στο ταψί και αλείψτε το με λιωμένο βούτυρο. Επαναλάβετε με άλλα έξι φύλλα.
- Ρίξτε την κρέμα στο ταψί.
- Προσθέστε τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, ένα-ένα, αλείφοντας το καθένα με βούτυρο.
- Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσει η κρούστα και να σφίξει η γέμιση.
- Ενώ ψήνεται το γαλακτομπούρεκο, ανακατέψτε την υπόλοιπη 1 φλιτζάνι ζάχαρη με το νερό σε μια μικρή κατσαρόλα και βράστε το.
- Αφαιρέστε το γαλακτομπούρεκο από το φούρνο και περιχύστε το με το ζεστό σιρόπι, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις άκρες.
- Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, στη συνέχεια κόψτε το σε 16 κομμάτια και σερβίρετε.