Αυτή η συνταγή για κέικ με δαμάσκηνα είναι η τέλεια επιλογή για ένα γευστικό επιδόρπιο, γεμάτο υπέροχο άρωμα που θα ικανοποιήσει μικρούς και μεγάλους. Προσέξτε να μην ανακατέψετε υπερβολικά το μείγμα μετά την προσθήκη του αλευριού, ώστε το κέικ να μην γίνει σκληρό. Είναι σημαντικό να κατανείμετε ομοιόμορφα τα δαμάσκηνα στο κουρκούτι για να απολαύσετε ισορροπημένη γεύση σε κάθε κομμάτι.
Υλικά για τη συνταγή
- 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 200 γρ. ζάχαρη
- 3 μεγάλα αυγά
- 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
- 1 πρέζα αλάτι
- 200 γρ. φρέσκα δαμάσκηνα, κομμένα στη μέση χωρίς κουκούτσια ή 150 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα, κομμένα σε κομμάτια
- 50 γρ. χοντροκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα (προαιρετικά)
- Ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Οδηγίες για τη συνταγή
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C.
- Λαδώστε και αλευρώστε μια στρογγυλή φόρμα για κέικ με διάμετρο περίπου 20-22 εκ. ή ένα μακρόστενο ταψί.
- Χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μίξερ ή με ηλεκτρικό μίξερ έως ότου αφρατέψουν και γίνουν κρεμώδη (περίπου 3-5 λεπτά).
- Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά κάθε φορά μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως.
- Σε ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι.
- Προσθέστε σταδιακά τα ξηρά υλικά στο μείγμα του βουτύρου και των αυγών, ανακατεύστε σε χαμηλή ταχύτητα ή με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα, αποφεύγοντας την υπερβολική ανάμειξη.
- Αν χρησιμοποιείτε φρέσκα δαμάσκηνα, τοποθετήστε τα μισά στο κάτω μέρος της φόρμας (με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω) και τα υπόλοιπα ανακατέψτε προσεκτικά στο κουρκούτι. Αν επιλέξετε αποξηραμένα δαμάσκηνα, προσθέστε τα κομμάτια στο κουρκούτι μαζί με τους ξηρούς καρπούς (αν χρησιμοποιείτε).
- Ρίξτε το κουρκούτι στην προετοιμασμένη φόρμα και ψήστε για 40-50 λεπτά, ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα βγει καθαρή από το κέντρο.
- Αφήστε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για περίπου 10-15 λεπτά και στη συνέχεια αναποδογυρίστε το σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς.
- Προαιρετικά, πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη πριν το σερβίρετε. Το κέικ είναι νόστιμο σκέτο ή σε συνδυασμό με γιαούρτι, παγωτό ή σαντιγί.