Ανακαλύψτε μια υπέροχη συνταγή για χορτόπιτα με φέτα, η οποία είναι ιδανική για ένα ελαφρύ γεύμα. Αυτή η νόστιμη πίτα συνδυάζει μια τραγανή, χρυσαφένια ζύμη με μια ελαφριά και θρεπτική γέμιση από φασόλια μαυρομάτικα, φρέσκα λαχανικά και αλμυρή φέτα.
Υλικά
- Ελαιόλαδο
- 1 μεγάλη ρόκα, ψιλοκομμένη
- 2 κολοκυθάκια (περίπου 350γρ.), τριμμένα
- 3 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες ή τριμμένες
- 400 γρ. φασόλια μαυρομάτικα κονσέρβα, στραγγισμένα
- 400 γρ. κατεψυγμένο σπανάκι, αποψυγμένο και καλά στραγγισμένο
- 2 αυγά ελευθέρας βοσκής, χτυπημένα
- 150 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 1 λεμόνι, μόνο το ξύσμα
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξηρή ρίγανη
- ½ κουταλάκι του γλυκού ξερό δυόσμο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
- 200 γρ. φύλλο κρούστας
- 30 γρ. βούτυρο, λιωμένο
- 1 πρέζα σουσάμι
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Οδηγίες
- Ζεστάνετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέστε τη ρόκα και μια πρέζα αλάτι, και σοτάρετε για 4-5 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και να καραμελώσει ελαφρώς. Μεταφέρετε σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας και αφήστε να κρυώσει.
- Προσθέστε λίγο ακόμα λάδι στο τηγάνι και σοτάρετε τα κολοκυθάκια και το σκόρδο για 2-3 λεπτά. Μεταφέρετε στο πιάτο με τη ρόκα και καλύψτε με χαρτί κουζίνας. Βάλτε ένα δεύτερο πιάτο από πάνω και πιέστε για να αφαιρέσετε την υγρασία.
- Αδειάστε σε ένα μεγάλο μπολ και προσθέστε τα φασόλια, το σπανάκι, τα αυγά, τη φέτα, το ξύσμα λεμονιού, τα μυρωδικά και το μοσχοκάρυδο, αν χρησιμοποιείτε. Ανακατέψτε καλά, σπάζοντας ελαφρώς τα φασόλια κατά την ανάμειξη. Αλατοπιπερώστε.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C.
- Λαδώστε το εσωτερικό ενός αντικολλητικού τηγανιού με ελαιόλαδο και απλώστε ένα φύλλο κρούστας στην κορυφή. Ραντίστε με λάδι και καλύψτε με ένα δεύτερο φύλλο, τοποθετημένο κάθετα στο προηγούμενο. Συνεχίστε με εναλλασσόμενα φύλλα, ραντίζοντας με λάδι κάθε φορά, μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλη τη ζύμη.
- Τοποθετήστε τη γέμιση στο κέντρο της ζύμης, μαζέψτε τις άκρες προς το κέντρο και πιέστε για να σφραγίσετε, χρησιμοποιώντας λάδι αν χρειαστεί. Αλείψτε την επιφάνεια με το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίστε με σουσάμι.
- Θερμάνετε το τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά μέχρι η κάτω πλευρά να ροδίσει. Μεταφέρετε το τηγάνι στον φούρνο και ψήστε για 30 λεπτά μέχρι να γίνει χρυσαφένια και τραγανή.
- Αφήστε την πίτα να κρυώσει λίγο, μεταφέρετε την σε μια σανίδα και κόψτε σε κομμάτια για σερβίρισμα.