Αυτή η συνταγή για νόστιμες πατατοκροκέτες είναι ιδανική για ένα σπιτικό σνακ ή ως συνοδευτικό. Η κρεμώδης υφή του εσωτερικού τους συνδυάζεται τέλεια με την τραγανή και χρυσαφένια κρούστα τους. Τα υλικά που απαιτούνται είναι απλά και σχεδόν πάντα βρίσκονται σε κάθε κουζίνα. Η σωστή θερμοκρασία του λαδιού είναι καθοριστική για να ψηθούν οι κροκέτες ομοιόμορφα, χωρίς να απορροφήσουν υπερβολικό λάδι.
Υλικά για τη συνταγή (για περίπου 15-20 κροκέτες)
- 1 κιλό πατάτες κατάλληλες για πουρέ (π.χ., σπογγώδεις)
- 50 γρ. βούτυρο
- 100 ml ζεστό γάλα
- 2 κρόκοι αυγών
- 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο σκληρό τυρί της προτίμησής σας (προαιρετικά)
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο (προαιρετικά)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το πανάρισμα:
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 χτυπημένα αυγά με λίγο αλάτι
- Φρυγανιά τριμμένη
Για το τηγάνισμα:
- Ελαιόλαδο ή άλλο λάδι για τηγάνισμα
Οδηγίες για τη συνταγή
- Πλύντε καλά τις πατάτες και τοποθετήστε τις σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό. Βράστε τις μέχρι να μαλακώσουν εντελώς (περίπου 30-40 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος).
- Αφαιρέστε το νερό και ξεφλουδίστε τις πατάτες mientras είναι ακόμη ζεστές. Περάστε τις από πρέσα πατάτας ή λιώστε τις με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν λείες.
- Μεταφέρετε τον πουρέ σε μια καθαρή κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει. Στη συνέχεια προσθέστε το ζεστό γάλα σταδιακά, ανακατεύοντας συνεχώς έως ότου αποκτήσετε έναν λείο και αφράτο πουρέ.
- Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε τον πουρέ να κρυώσει ελαφρά. Προσθέστε τους κρόκους, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Αν θελήσετε, προσθέστε την τριμμένη παρμεζάνα και το μοσχοκάρυδο, και αλατοπιπερώστε.
- Απλώστε το μίγμα σε ένα ρηχό σκεύος και σκεπάστε το με πλαστική μεμβράνη που να ακουμπάει στην επιφάνεια, για να αποφύγετε την κρούστα. Τοποθετήστε το στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες ή, ιδανικά, για όλη τη νύχτα. Αυτό είναι κρίσιμο για να σφίξει το μείγμα και να πλάθεται εύκολα.
- Βγάλτε το μίγμα από το ψυγείο και πάρτε μικρές ποσότητες (περίπου 30-40 γρ.) για να τις πλάσετε σε κυλινδρικό ή ωοειδές σχήμα.
- Ετοιμάστε τρία ρηχά πιάτα: ένα με αλεύρι, ένα με τα χτυπημένα αυγά και ένα με τη φρυγανιά. Πανάρετε κάθε κροκέτα περνώντας την πρώτα από το αλεύρι, μετά από τα αυγά και τέλος από τη φρυγανιά, φροντίζοντας να καλυφθεί ολόκληρη.
- Ζεστάνετε λάδι σε ένα βαθύ τηγάνι ή φριτέζα σε μέτρια προς υψηλή φωτιά. Η σωστή θερμοκρασία του λαδιού είναι όταν μια μικρή μπουκιά ψωμιού ροδίζει σε περίπου 30 δευτερόλεπτα. Τηγανίστε τις κροκέτες σε μικρές δόσεις ώστε να διατηρηθεί η θερμοκρασία του λαδιού, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα (περίπου 2-3 λεπτά ανά πλευρά).
- Αφαιρέστε τις τηγανισμένες κροκέτες με σπάτουλα και τοποθετήστε τις σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
- Σερβίρετε τις πατατοκροκέτες ζεστές, σκέτες ή με την αγαπημένη σας σάλτσα, όπως κέτσαπ, μαγιονέζα ή σως γιαουρτιού.