Τα πασχαλινά κουλουράκια είναι ένα δημοφιλές παραδοσιακό γλυκό που ετοιμάζεται και απολαμβάνεται κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα στην Ελλάδα. Αυτά τα νόστιμα λιχουδιά είναι αναπόσπαστο κομμάτι των πασχαλινών εθίμων. Ακολουθεί μια κλασική συνταγή για αφράτα και αρωματικά πασχαλινά κουλουράκια με τραγανή υφή.
Υλικά (για περίπου 30-35 κουλουράκια)
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να χρειαστεί λίγο παραπάνω)
- 200 γρ. ζάχαρη
- 125 ml ηλιέλαιο ή ελαφρύ ελαιόλαδο
- 125 ml φρέσκο χλιαρό γάλα
- 2 μεγάλα αυγά (1 για τη ζύμη, 1 για το άλειμμα)
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αμμωνία (προαιρετικά, για αφράτη υφή)
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή 1 βανιλίνη
- Λίγο αλάτι
- Σουσάμι ή χοντροκομμένα αμύγδαλα για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Οδηγίες για τη συνταγή
- Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπήστε με ένα σύρμα το 1 αυγό με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν ελαφρώς.
- Προσθέστε το ηλιέλαιο (ή ελαιόλαδο) και το χλιαρό γάλα, ανακατεύοντας καλά.
- Ενσωματώστε το ξύσμα πορτοκαλιού και τη βανίλια (ή βανιλίνη) και ανακατέψτε ξανά.
- Σε ένα άλλο μπολ, αναμείξτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Αν χρησιμοποιείτε σόδα, διαλύστε τη σε 1 κουταλιά της σούπας χλιαρού γάλατος και προσθέστε τη στο μείγμα των υγρών. Εάν χρησιμοποιείτε αμμωνία, διαλύστε τη σε 1 κουταλιά της σούπας χλιαρού γάλατος (θα έχει έντονη μυρωδιά, αλλά μην ανησυχείτε, θα φύγει κατά το ψήσιμο) και προσθέστε την επίσης.
- Σταδιακά ρίξτε το μείγμα των στερεών στο μείγμα των υγρών, αρχικά ανακατεύοντας με ένα κουτάλι και στη συνέχεια ζυμώνοντας με τα χέρια σας. Ζυμώστε ελαφρά μέχρι να σχηματιστεί μια απαλή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει. Εάν χρειαστεί, προσθέστε λίγο ακόμα αλεύρι αν η ζύμη είναι πολύ υγρή, προσέχοντας να μην γίνει σφιχτή.
- Πλάστε μικρές ποσότητες ζύμης σε διάφορα σχήματα (πλεξούδες, κοτσίδες, στριφτάρια, σαλιγκαράκια κ.λπ.).
- Στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα και τοποθετήστε τα κουλουράκια αφού αφήσετε λίγο χώρο μεταξύ τους.
- Σε ένα μικρό μπολ, χτυπήστε το υπόλοιπο αυγό με 1 κουταλιά της σούπας νερό ή γάλα. Αλείψτε απαλά την επιφάνεια των κουλουριών με αυτό το μείγμα.
- Αν θέλετε, πασπαλίστε τα κουλουράκια με σουσάμι ή χοντροκομμένα αμύγδαλα.
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 170°C (με αέρα) ή στους 180°C (με αντιστάσεις). Ψήστε τα κουλουράκια για 15-20 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν χρυσό χρώμα.
- Αφήστε τα κουλουράκια να κρυώσουν καλά πάνω σε μια σχάρα προτού τα αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο.