Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί αποτελούν ένα παραδοσιακό και ελαφρύ πιάτο. Συνοδευόμενα από μια δροσερή σως γιαουρτιού με άνηθο, δημιουργούν ένα υπέροχο γευστικό συνδυασμό με μοναδική γεύση και άρωμα. Φροντίστε να τυλίξετε τα ντολμαδάκια σφιχτά ώστε να διατηρήσουν το σχήμα τους κατά το μαγείρεμα. Μαγειρέψτε τα σε χαμηλή φωτιά για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφο μαγείρεμα και πλούσια γεύση.
Συνταγή για ντολμαδάκια γιαλαντζί
Υλικά
- 50-60 τρυφερά αμπελόφυλλα (φρέσκα ή σε βάζο)
- 1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα ή γλασέ
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1/2 φλιτζάνι άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζανιού φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
- 1/4 φλιτζανιού μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- Χυμός από 1-2 λεμόνια (ανάλογα με την προτίμησή σας)
- Αλάτι και πιπέρι
- Νερό ή ζωμός λαχανικών για το βράσιμο
Οδηγίες
- Αν χρησιμοποιείτε φρέσκα αμπελόφυλλα, βράστε τα για 2-3 λεπτά σε νερό ώστε να μαλακώσουν και να αλλάξουν χρώμα. Για τα αμπελόφυλλα από βάζο, ξεπλύνετε καλά.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το ρύζι με το κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον δυόσμο, τον μαϊντανό, το μισό ελαιόλαδο, τον χυμό από 1 λεμόνι, αλάτι και πιπέρι.
- Απλώστε ένα αμπελόφυλλο με την γυαλιστερή πλευρά προς τα κάτω. Τοποθετήστε μια κουταλιά γέμιση κοντά στη βάση του φύλλου. Διπλώστε τις πλαϊνές άκρες προς τα μέσα και τυλίξτε σφιχτά από κάτω προς τα πάνω για να σχηματιστεί ένα μικρό ρολό.
- Στρώστε τον πάτο μιας κατσαρόλας με μερικά σπασμένα αμπελόφυλλα. Τοποθετήστε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο σε στρώσεις. Ρίξτε το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τον χυμό από το άλλο λεμόνι (αν χρησιμοποιείτε). Προσθέστε νερό ή ζωμό λαχανικών, μέχρι να τα καλύψει.
- Τοποθετήστε ένα πιάτο ανάποδα επάνω από τα ντολμαδάκια για να αποφύγετε το άνοιγμα κατά το βράσιμο. Καλύψτε την κατσαρόλα και σιγοβράστε για 30-40 λεπτά, ή μέχρι το ρύζι να μαλακώσει.
- Αφήστε τα ντολμαδάκια να κρυώσουν λίγο στην κατσαρόλα πριν τα σερβίρετε.
Συνταγή για σως γιαουρτιού με άνηθο
Υλικά
- 250 γρ. στραγγιστό γιαούρτι
- 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο άνηθο
- 1/2 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη (προαιρετικά)
- Λίγος χυμός λεμονιού (προαιρετικά)
- Αλάτι και πιπέρι
Οδηγίες
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το γιαούρτι με το ελαιόλαδο, τον άνηθο, το σκόρδο (αν χρησιμοποιήσετε) και τον χυμό λεμονιού (αν επιθυμείτε).
- Αλατοπιπερώστε κατά βούληση και ανακατέψτε καλά.
- Σερβίρετε τη σως γιαουρτιού δίπλα από τα ντολμαδάκια.