Αυτή η συνταγή για γεμιστά μανιτάρια με τυρί και φρέσκο άνηθο είναι μια απλή, γρήγορη και νόστιμη επιλογή για ορεκτικό, μεζέ ή ακόμη και ελαφρύ γεύμα. Το ψήσιμο στον φούρνο αναδεικνύει τις γεύσεις και μαλακώνει τα μανιτάρια, ενώ η γέμιση λιώνει και αποκτά ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα.
Υλικά για την εκτέλεση
- 12 μεγάλα μανιτάρια
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη
- 100 γρ. φέτα, θρυμματισμένη
- 50 γρ. γραβιέρα ή άλλο κίτρινο τυρί της επιλογής σας, τριμμένο
- 2 κουταλιές φρέσκος άνηθος, ψιλοκομμένος
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Λίγο επιπλέον ελαιόλαδο για το φούρνο
Οδηγίες εκτέλεσης
- Καθαρίστε τα μανιτάρια προσεκτικά με ένα υγρό πανί ή χαρτί κουζίνας.
- Αφαιρέστε προσεκτικά τα κοτσάνια και ψιλοκόψτε τα.
- Σε ένα μικρό τηγάνι, ζεστάνετε την κουταλιά ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει μαλακό, για περίπου 5 λεπτά.
- Προσθέστε το λιωμένο σκόρδο και τα ψιλοκομμένα κοτσάνια των μανιταριών, σοτάροντας για άλλα 5 λεπτά μέχρι να μαραθούν.
- Σε ένα μπολ, συνδυάστε τα σοταρισμένα κοτσάνια και το κρεμμύδι με τη θρυμματισμένη φέτα, την τριμμένη γραβιέρα και τον ψιλοκομμένο άνηθο. Αλατοπιπερώστε ελαφρά, λαμβάνοντας υπόψη την αλμυρή γεύση της φέτας. Ανακατέψτε καλά.
- Τοποθετήστε τα καπάκια των μανιταριών σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Γεμίστε κάθε καπάκι με το μείγμα τυριού.
- Ραντίστε τα γεμιστά μανιτάρια με λίγο ακόμα ελαιόλαδο. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (στη λειτουργία αέρα) για περίπου 15-20 λεπτά ή έως ότου τα μανιτάρια μαλακώσουν και η γέμιση ροδίσει ελαφρώς.
- Σερβίρετε τα μανιτάρια ζεστά, διακοσμώντας με λίγο φρέσκο άνηθο.