Ακολουθεί μια νόστιμη συνταγή για ζουμερά κεφτεδάκια που σιγοβράζουν σε μία πλούσια σάλτσα ντομάτας με μια γλυκόξινη δόση από βαλσάμικο. Εάν δεν έχετε φρέσκα βότανα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένα, αλλά σε μειωμένη ποσότητα. Η προσθήκη ζάχαρης στη σάλτσα συμβάλλει στην εξισορρόπηση της οξύτητας της ντομάτας. Τα κεφτεδάκια μπορούν να ετοιμαστούν εκ των προτέρων και να φυλαχτούν στο ψυγείο ή να καταψυχθούν είτε ψημένα είτε ωμά.
Υλικά για τη συνταγή (για περίπου 25-30 κεφτεδάκια)
Για τα κεφτεδάκια:
- 500 γρ. μοσχαρίσιος (ή αναμειγμένος με χοιρινό) κιμάς
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, τριμμένο ή πολύ ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες ή πολύ ψιλοκομμένες
- 1 αυγό
- 50 γρ. τριμμένη φρυγανιά
- 3 κουταλιές σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός
- 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος δυόσμος (προαιρετικά)
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο (προαιρετικά)
- Αλάτι και φρέσκο τριμμένο πιπέρι
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα ντομάτας με βαλσάμικο:
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 800 γρ. ντομάτες κονσέρβας, ψιλοκομμένες (ή φρέσκες ώριμες τριμμένες)
- 1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
- 2 κουταλιές σούπας βαλσάμικο ξύδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού ξερή ρίγανη
- 1 φύλλο δάφνης
- Αλάτι και φρέσκο τριμμένο πιπέρι
- Φρέσκος βασιλικός ή μαϊντανός ψιλοκομμένος για γαρνίρισμα
Οδηγίες
- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε καλά τον κιμά, το τριμμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το αυγό, τη φρυγανιά, τον μαϊντανό, τον δυόσμο (αν χρησιμοποιείτε), τη ρίγανη, το κύμινο (αν χρησιμοποιείτε), αλάτι και πιπέρι. Ζυμώστε ελαφρά με τα χέρια σας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Πλάστε το μείγμα σε μικρά στρογγυλά κεφτεδάκια (περίπου 2-3 εκ. διάμετρο).
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε αρκετό ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τηγανίστε τα κεφτεδάκια σε δόσεις μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Δεν είναι απαραίτητο να ψηθούν εντελώς, καθώς θα μαγειρευτούν περαιτέρω στη σάλτσα. Αφαιρέστε τα και αφήστε τα στην άκρη.
- Στο ίδιο τηγάνι (αφαιρέστε το περιττό λάδι αν χρειάζεται), προσθέστε 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο και σοτάρετε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά μέχρι να γίνει διάφανο (περίπου 5 λεπτά).
- Προσθέστε το λιωμένο σκόρδο και σοτάρετε για 1 ακόμη λεπτό, προσέχοντας να μην κάψει.
- Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και ανακατέψτε για 1 λεπτό, ώστε να απελευθερώσει τα αρώματά του.
- Ρίξτε τις ψιλοκομμένες ντομάτες (ή τις φρέσκες), το βαλσάμικο ξύδι, τη ζάχαρη, τη ρίγανη και το φύλλο δάφνης. Αλατοπιπερώστε.
- Φέρτε τη σάλτσα σε ελαφρύ βρασμό, κατόπιν χαμηλώστε τη φωτιά, καλύψτε το τηγάνι και αφήστε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα μέχρι να δέσει ελαφρώς και να αναπτυχθούν οι γεύσεις.
- Σιγοβράστε τα κεφτεδάκια στη σάλτσα: Προσθέστε τα τηγανισμένα κεφτεδάκια στη σάλτσα ντομάτας. Ανακατέψτε απαλά μέχρι να καλυφθούν καλά. Καλύψτε το τηγάνι και αφήστε τα κεφτεδάκια να σιγοβράσουν για 15-20 λεπτά, μέχρι να ψηθούν πλήρως και να γίνουν ζουμερά, και η σάλτσα να πήξει.
- Αφαιρέστε το φύλλο δάφνης. Σερβίρετε τα κεφτεδάκια ζεστά, περιχύνοντας με επιπλέον σάλτσα και γαρνίροντας με φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό ή μαϊντανό. Συνοδεύστε τα με ρύζι, πουρέ πατάτας, ζυμαρικά ή ψωμί.