Αυτή η συνταγή για κοτόπουλο ψημένο στον φούρνο, αρωματισμένο με βότανα και συνοδευόμενο από τρυφερά σπαράγγια, είναι τέλεια για ένα γευστικό και υγιεινό γεύμα. Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον λαχανικά στο ταψί μαζί με τα σπαράγγια, όπως κομμένα καρότα, πιπεριές ή μικρές πατάτες. Επειδή τα σπαράγγια ψήνονται γρήγορα, να προσέξετε να τα ελέγξετε νωρίτερα αν τα ψήνετε μαζί με το κοτόπουλο.
Υλικά (για 2-3 μερίδες)
- 2 στήθη κοτόπουλου χωρίς πέτσα και κόκαλο (περίπου 150-200 γρ. το καθένα)
- 250 γρ. σπαράγγια, καθαρισμένα και κομμένα σε κομμάτια 2-3 εκ.
- 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά σούπας ψιλοκομμένα φρέσκα βότανα (π.χ., θυμάρι, δεντρολίβανο, ρίγανη, μαϊντανός) ή 1 κουταλάκι γλυκού αποξηραμένα βότανα
- 1 σκελίδα σκόρδου, λιωμένη (προαιρετικά)
- Χυμός από 1/2 λεμόνι
- Αλάτι και φρέσκο πιπέρι
Προαιρετικά συνοδευτικά:
- Φέτες λεμονιού για σερβίρισμα
- Επιπλέον φρέσκα βότανα για γαρνίρισμα
- Ρύζι, ψητές πατάτες ή πουρές ως συνοδευτικό
Οδηγίες
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°C (με αέρα) ή στους 220°C (με αντίσταση). Στεγνώστε καλά τα στήθη κοτόπουλου με χαρτί κουζίνας.
- Σε ένα μικρό μπολ, αναμείξτε το ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα βότανα, το λιωμένο σκόρδο (αν χρησιμοποιείτε), τον χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι.
- Μαρινάρετε το κοτόπουλο (προαιρετικά): Αλείψτε τα στήθη κοτόπουλου με το αρωματικό μίγμα. Μπορείτε να τα αφήσετε να μαριναριστούν για τουλάχιστον 15-30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου ή να τα βάζετε στο ψυγείο για περισσότερη γεύση.
- Ετοιμάστε τα σπαράγγια: Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε τα κομμένα σπαράγγια με 1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι.
- Ψήστε το κοτόπουλο και τα σπαράγγια:
Μέθοδος 1 (σε ένα ταψί): Τοποθετήστε τα μαριναρισμένα στήθη κοτόπουλου σε ένα ταψί και απλώστε τα σπαράγγια γύρω από αυτά.
Μέθοδος 2 (σε ξεχωριστά ταψιά): Ψήστε το κοτόπουλο σε ένα ταψί και τα σπαράγγια σε άλλο για πιο ομοιόμορφο ψήσιμο. - Ψήστε για 20-25 λεπτά, ή μέχρι το κοτόπουλο να είναι πλήρως ψημένο (η εσωτερική θερμοκρασία πρέπει να φτάσει τους 75°C) και τα σπαράγγια να είναι τρυφερά αλλά με ελαφριά «κρατήσια» υφή. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το πάχος των στηθών του κοτόπουλου.
- Αφού το κοτόπουλο είναι έτοιμο, βγάλτε το από τον φούρνο και αφήστε το να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά, σκεπασμένο ελαφρά με αλουμινόχαρτο. Αυτό θα βοηθήσει τους χυμούς να ανακατανεμηθούν και το κοτόπουλο να παραμείνει ζουμερό.
- Σερβίρετε το ψητό κοτόπουλο ζεστό με τα σπαράγγια. Γαρνίρετε προαιρετικά με φέτες λεμονιού και επιπλέον φρέσκα βότανα.