Απολαύστε ένα κλασικό κέικ μήλου που πλημμυρίζει με ευωδιές και έχει τραγανά κομμάτια μήλου, ιδανικό για κάθε περίσταση. Αν θελήσετε τα μήλα να ξεχωρίζουν περισσότερο στην κορυφή του κέικ, κρατήστε μερικές φέτες και τοποθετήστε τις πάνω στη ζύμη πριν το ψήσιμο.
Υλικά για τη συνταγή
- 150 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, και επιπλέον για άλειμμα
- 75 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 75 γρ. καστανή ζάχαρη
- ¼ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι, συν μια πρέζα
- 1 κουταλιά της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
- 3 αυγά
- 175 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 35 γρ. αλεύρι ολικής αλέσεως
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 2 μέτρια μήλα Bramley, ξεσπόρια, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κομμάτια 1 εκατοστού
- 1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ
Οδηγίες
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 190°C.
- Λαδώστε και στρώστε με λαδόκολλα μια φόρμα κέικ 20 εκ.
- Χτυπήστε το βούτυρο με τις κρυσταλλικές και καστανές ζάχαρες, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα, το αλάτι και το εκχύλισμα βανίλιας σε ένα μίξερ με το εξάρτημα του αναδευτήρα μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει.
- Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε τα αλεύρια, το μπέικιν πάουντερ και μια πρέζα αλάτι.
- Σταδιακά προσθέστε το μείγμα αλευριών στο μείγμα βουτύρου, ζάχαρης και αυγών με μια σπάτουλα ή ξύλινη κουτάλα, ανακατεύοντας καλά ώστε να μη μείνουν σβώλοι.
- Ανακατέψτε τα κομμάτια μήλου με το κορν φλάουρ μέχρι να καλυφθούν καλά και κατόπιν ενσωματώστε τα στο μείγμα του κέικ.
- Ρίξτε το μείγμα στην προετοιμασμένη φόρμα. Ψήστε για 45 λεπτά ή μέχρι να βγει καθαρό ένα καλαμάκι που θα βάλετε στο κέντρο.
- Βγάλτε το από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει εντελώς στη φόρμα πριν το σερβίρετε με μια κούπα τσάι ή λίγη κρέμα.