Αφήστε τον αρακά να γίνει ο πρωταγωνιστής του πιάτου σας, με αυτήν την παραδοσιακή συνταγή που συνδυάζει καρότα και αρωματικά βότανα, δημιουργώντας ένα απολαυστικό και θρεπτικό γεύμα. Είναι ιδανική για όσους επιθυμούν υγιεινές επιλογές με λαχανικά.
Υλικά
- 500 γρ. αρακάς (φρέσκος ή κατεψυγμένος)
- 2 μεγάλα καρότα, κομμένα σε ροδέλες ή κυβάκια
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες (προαιρετικά, για έξτρα γεύση)
- 400 γρ. ντομάτες κονκασέ (ή φρέσκες ώριμες, τριμμένες)
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας (προαιρετικά, για πιο έντονη γεύση)
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1/2 ματσάκι άνηθος, ψιλοκομμένος
- 1/2 ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1/2 φλιτζάνι νερό ή ζωμός λαχανικών (πιθανόν λίγο παραπάνω)
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Λίγη ζάχαρη (1/2 κουταλάκι του γλυκού, για να μειώσει την οξύτητα της ντομάτας, προαιρετικά)
Οδηγίες
- Αν χρησιμοποιείτε φρέσκο αρακά, καθαρίστε τον από τους λοβούς. Καθαρίστε και κόψτε τα καρότα. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και το σκόρδο (αν επιλέξετε να το προσθέσετε).
- Σε μια πλατιά κατσαρόλα ή βαθύ τηγάνι με χοντρό πάτο, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Σοτάρετε το κρεμμύδι για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσει και γίνει διάφανο. Προσθέστε το σκόρδο για ακόμη 1 λεπτό, προσέχοντας να μην καεί.
- Προσθέστε τα καρότα και σοτάρετε για 3-4 λεπτά, ανακατεύοντας. Αν χρησιμοποιείτε, προσθέστε τον πελτέ ντομάτας και ανακατέψτε για 1 λεπτό, ώστε να βγάλει τα αρώματά του.
- Ρίξτε τον αρακά και τις ντομάτες στην κατσαρόλα. Προσθέστε το νερό ή τον ζωμό, τη ζάχαρη (προαιρετικά), αλάτι και πιπέρι. Ανακατέψτε καλά.
- Φέρτε το μείγμα σε ελαφρύ βρασμό, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το να σιγοβράσει για 20-30 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν ο αρακάς και τα καρότα και να δέσει η σάλτσα. Ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το αν ο αρακάς είναι φρέσκος ή κατεψυγμένος.
- Πριν αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέστε τον ψιλοκομμένο άνηθο και μαϊντανό. Ανακατέψτε απαλά.
- Αφήστε τον αρακά να “ξεκουραστεί” για 5 λεπτά πριν τον σερβίρετε. Συνοδεύεται τέλεια με φρέσκο ψωμί, φέτα και ελιές.