Εξερευνήστε μια δροσιστική και αρωματική εκδοχή του παραδοσιακού ιταλικού επιδόρπιου. Αυτή η συνταγή για τιραμισού αντικαθιστά τον καφέ με αναζωογονητικές νότες λεμονιού από λιμοντσέλο, κρέμα λεμονιού και λεμονάδα, δημιουργώντας ένα ελαφρύ και απολαυστικό γλυκό.
Υλικά για τη συνταγή
- 3 φλιτζάνια πλήρους κρέμας γάλακτος
- 3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη άχνη
- 500 γρ. μασκαρπόνε
- 2 κουταλάκια του γλυκού ξύσμα λεμονιού
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher
- 2 πακέτα σαβαγιάρ (περίπου 48)
- 2 1/2 φλιτζάνια εμπορική λεμονάδα
- 1 1/2 φλιτζάνια λιμοντσέλο, σπιτικό ή εμπορικό
- 1 1/2 φλιτζάνια κρέμα λεμονιού, σπιτική ή εμπορική, χωρισμένη
- Ξύσμα λεμονιού για γαρνίρισμα
Εξοπλισμός
- Σακούλα ζαχαροπλαστικής με μεγάλη στρογγυλή μύτη
Οδηγίες για τη συνταγή
- Σε ένα μεγάλο μπολ ενός μίξερ πάγκου, χτυπήστε την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη σε μέτρια-υψηλή ταχύτητα μέχρι να αποκτήσετε μέτριες κορυφές.
- Σε ένα άλλο μπολ, ανακατέψτε το μασκαρπόνε, το ξύσμα λεμονιού και το αλάτι. Προσθέστε περίπου το ένα τρίτο της χτυπημένης κρέμας στο μείγμα μασκαρπόνε και διπλώστε τα υλικά. Στη συνέχεια, ενσωματώστε το μείγμα μασκαρπόνε στην υπόλοιπη κρέμα (θα έχει λίγο ρευστή υφή σε αυτό το σημείο).
- Σε ένα ρηχό πιάτο ή δοχείο, ανακατέψτε τη λεμονάδα με το λιμοντσέλο. Βουτήξτε κάθε σαβαγιάρ στο μείγμα για περίπου 1 δευτερόλεπτο και από τις δύο πλευρές.
- Στρώστε τα βουτηγμένα σαβαγιάρ στον πάτο ενός ταψιού 33×23 εκ. (θα πρέπει να χωρέσουν 2 σειρές από 12 σαβαγιάρ κάθετα).
- Απλώστε το μισό μείγμα κρέμας από πάνω. Προσθέστε προσεκτικά 1 φλιτζάνι κρέμα λεμονιού, διατηρώντας τη χωριστή από την κρέμα (θα πρέπει να φαίνεται η κρέμα λεμονιού ανάμεσα στις στρώσεις).
- Επαναλάβετε με τα υπόλοιπα σαβαγιάρ και το μείγμα λεμονάδας. Απλώστε την υπόλοιπη κρέμα λεμονιού από πάνω.
- Τοποθετήστε την υπόλοιπη κρέμα σε σακούλα ζαχαροπλαστικής και φτιάξτε ροζέτες στην επιφάνεια.
- Αφήστε το τιραμισού στο ψυγείο να κρυώσει για τουλάχιστον 3 ώρες ή και ολόκληρη τη νύχτα. Γαρνίρετε με ξύσμα λεμονιού πριν σερβίρετε.