Ανακαλύψτε μια εκπληκτική συνταγή για κριθαρότο που θα σας μαγέψει. Αυτό το πιάτο διαθέτει πλούσια γεύση, χάρη στα μανιτάρια και τη βελούδινη σάλτσα με λεμόνι, ιδανικό για ένα ρομαντικό δείπνο συνοδευμένο από ένα ποτήρι κρασί.
Υλικά για την παρασκευή
- 1 κουταλιά της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 ½ φλιτζάνι μανιτάρια, κομμένα σε φέτες
- 2 κουταλιές της σούπας αλάτι βούτυρο, χωρισμένο
- 1 μέτριο ασκαλώνιο, ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 ½ φλιτζάνι κριθαράκι ολικής αλέσεως
- ¼ φλιτζάνι ξηρό λευκό κρασί
- 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών χωρίς αλάτι
- 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο (και λίγο παραπάνω για γαρνίρισμα)
- ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- ⅛ κουταλάκι του γλυκού λευκό πιπέρι
- ½ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα (και λίγο παραπάνω για γαρνίρισμα)
- ¼ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- ½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού (και λίγο παραπάνω για γαρνίρισμα)
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Οδηγίες παρασκευής
- Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Προσθέστε τα μανιτάρια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσουν, περίπου για 6-8 λεπτά.
- Μεταφέρετε τα μανιτάρια σε ένα πιάτο, χωρίς να καθαρίσετε το τηγάνι.
- Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια και λιώστε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο στο τηγάνι.
- Προσθέστε το ασκαλώνιο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να γίνει διάφανο, περίπου για 2 λεπτά.
- Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να αρωματιστεί και να αποκτήσει χρυσό χρώμα, περίπου για 1 λεπτό.
- Προσθέστε το κριθαράκι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς, περίπου για 2 λεπτά.
- Προσθέστε το λευκό κρασί και μαγειρέψτε, ξύνοντας τα κολλημένα κομμάτια από τον πάτο του τηγανιού, μέχρι να απορροφηθεί το υγρό, περίπου για 1 λεπτό.
- Ανακατέψτε τον ζωμό λαχανικών, το θυμάρι, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήστε το να βράσει σε δυνατή φωτιά. Μειώστε τη φωτιά για να σιγοβράσει και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το κριθαρότο να είναι al dente και το υγρό να έχει πήξει, περίπου για 10 λεπτά.
- Προσθέστε την παρμεζάνα, την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα λεμονιού, τον χυμό λεμονιού και τα σοταρισμένα μανιτάρια, καθώς και την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να λιώσει το τυρί και το μείγμα να γίνει κρεμώδες, 1-2 λεπτά.
- Αφήστε το να σταθεί για 5 λεπτά. Σερβίρετε σε 4 μπολ και γαρνίρετε με επιπλέον θυμάρι, παρμεζάνα ή/και ξύσμα λεμονιού, αν θέλετε.