Αυτό το εκπληκτικό κέικ συνδυάζει τη φρέσκια γεύση της φράουλας με την ζωντάνια του λεμονιού, προσφέροντας μια απολαυστική εμπειρία. Με τα νόστιμα στρώματα από λεμονάτη και φρουτώδη γεύση φράουλας, αποτελεί την τέλεια επιλογή για κάθε περίσταση και θα ενθουσιάσει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες. Προετοιμαστείτε να απολαύσετε έναν μοναδικό συνδυασμό γεύσεων που θα σας ταξιδέψει.
Υλικά για τη συνταγή
Για το κέικ
- 3 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 1 ½ φλιτζάνι βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 2 ½ φλιτζάνια κρυσταλλική ζάχαρη
- 6 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι
- Χυμός από 1 λεμόνι
- Ξύσμα από 2 λεμόνια
- 5 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα φράουλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού άρωμα φράουλας
Για το γλάσο
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
- 1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα φράουλα
Για τη διακόσμηση
- 2 φλιτζάνια φράουλες
- ½ λεμόνι, κομμένο σε φέτες
- Προαιρετικά: Κόκκινο ή ροζ χρώμα ζαχαροπλαστικής, φύλλα δυόσμου για διακόσμηση
Οδηγίες για τη συνταγή
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 160°C.
- Βουτυρώστε καλά μια μεγάλη φόρμα για κέικ.
- Ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
- Σε ένα μίξερ, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
- Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
- Ενσωματώστε το μισό μείγμα αλευριού.
- Προσθέστε ½ φλιτζάνι στραγγιστό γιαούρτι.
- Ενσωματώστε το υπόλοιπο αλεύρι και έπειτα το υπόλοιπο ½ φλιτζάνι γιαούρτι.
- Αφήστε 1 φλιτζάνι από τη ζύμη του κέικ στην άκρη.
- Αναμίξτε τον χυμό και το ξύσμα λεμονιού στο μεγαλύτερο μέρος της ζύμης.
- Στο φλιτζάνι της ζύμης που κρατήσατε, προσθέστε τη μαρμελάδα φράουλα και το άρωμα φράουλας, μαζί με λίγο κόκκινο ή ροζ χρώμα ζαχαροπλαστικής αν επιθυμείτε.
- Ρίξτε το ⅓ της ζύμης λεμονιού στη φόρμα.
- Προσθέστε το μισό μείγμα φράουλας επάνω στη ζύμη λεμονιού και απλώστε το με τη πίσω πλευρά ενός κουταλιού.
- Απλώστε ακόμα ένα τρίτο της ζύμης λεμονιού πάνω από τη ζύμη φράουλας και προσθέστε την υπόλοιπη ζύμη φράουλας από πάνω.
- Κλείστε με το υπόλοιπο τρίτο της ζύμης λεμονιού, και ανακατέψτε ελαφρά με ένα μαχαίρι.
- Ψήστε το κέικ για 60-70 λεπτά, μέχρι να βγει μια οδοντογλυφίδα καθαρή ή με λίγες ψίχουλες.
- Αφήστε το κέικ να κρυώσει για 15 λεπτά πριν το αναποδογυρίσετε, και στη συνέχεια αφήστε το να κρυώσει εντελώς για τουλάχιστον 1 ώρα.
- Σε ένα μπολ, αναμείξτε τη ζάχαρη άχνη με τον χυμό λεμονιού και τη μαρμελάδα φράουλα μέχρι να έχετε ένα λείο γλάσο.
- Περιχύστε το γλάσο πάνω από το κρύο κέικ.
- Διακοσμήστε με φράουλες, φέτες λεμονιού και φύλλα δυόσμου αν χρησιμοποιήσετε, και σερβίρετε.