Αυτό το λεμονένιο κέικ είναι μια πραγματικά απολαυστική επιλογή για επιδόρπιο. Είναι αφράτο, έχει ισχυρό άρωμα λεμονιού και η βελούδινη κρέμα του το απογειώνει γευστικά. Ιδανικό για κάθε περίσταση.
Υλικά για τη συνταγή
Για το κέικ λεμονιού:
- 220 γρ. μαλακωμένο, ανάλατο βούτυρο
- 250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- 4 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 120 ml φρέσκο πλήρες γάλα
- Ξύσμα από 2-3 μεγάλα λεμόνια (περίπου 2 κουταλιές σούπας)
- Χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι (περίπου 3-4 κουταλιές σούπας)
Για την κρέμα λεμονιού:
- 2 μεγάλα αυγά
- 2 κρόκοι αυγών
- 150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
- Ξύσμα από 1 μεγάλο λεμόνι
- 120 ml φρέσκο χυμό λεμονιού
- 60 γρ. κρύο, ανάλατο βούτυρο κομμένο σε κυβάκια
Για το γλάσο με τυρί κρέμα:
- 220 γρ. κρύο, πλήρες λιπαρών τυρί κρέμα
- 120 γρ. μαλακωμένο βούτυρο
- 350-400 γρ. κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 2-3 κουταλιές σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού (ή όσο χρειαστεί για την υφή)
Οδηγίες
Για το κέικ λεμονιού:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175°C (350°F) και λαδώστε μια φόρμα για κέικ με τρύπα ή ένα στρογγυλό ταψί 24-26 εκ.
- Σε ένα μπολ, ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και αφήστε τα στην άκρη.
- Στον κάδο του μίξερ, χτυπήστε το βούτυρο με τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα για 3-5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει και να γίνει ανοιχτόχρωμο.
- Προσθέστε τα αυγά ένα-ένα, χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη και ξύνοντας τα τοιχώματα του κάδου.
- Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το γάλα, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού.
- Προσθέστε σταδιακά το μείγμα του αλευριού εναλλάξ με το γαλακτοκομικό, ξεκινώντας και τελειώνοντας με το αλεύρι. Ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά, αποφεύγοντας την υπερβολική χτύπημα.
- Ρίξτε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για 45-55 λεπτά, ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το κέντρο.
- Αφήστε το κέικ να κρυώσει στη φόρμα για 10-15 λεπτά πριν το αναποδογυρίσετε σε μια σχάρα για να κρυώσει τελείως.
Για την κρέμα λεμονιού:
- Σε μια κατσαρόλα, αναμείξτε τα αυγά, τους κρόκους, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού.
- Τοποθετήστε την κατσαρόλα σε μέτρια-χαμηλή φωτιά και ανακατεύετε συνεχώς με έναν αυγοδάρτη.
- Μαγειρέψτε για 8-12 λεπτά, μέχρι η κρέμα να πήξει αρκετά ώστε να καλύπτει το πίσω μέρος ενός κουταλιού, προσέχοντας να μην βράσει.
- Αφαιρέστε από τη φωτιά και στραγγίξτε την κρέμα από ένα λεπτό σουρωτήρι για να γίνει λεία.
- Προσθέστε το κρύο βούτυρο και ανακατέψτε μέχρι να λιώσει.
- Μεταφέρετε την κρέμα σε ένα μπολ, καλύψτε την με πλαστική μεμβράνη και αφήστε την να κρυώσει εντελώς στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα.
Για το γλάσο με τυρί κρέμα:
- Στον κάδο του μίξερ, χτυπήστε το τυρί κρέμα με το μαλακωμένο βούτυρο μέχρι να αφρατέψουν και να ομογενοποιηθούν (2-3 λεπτά).
- Προσθέστε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί.
- Προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας και 1-2 κουταλιές χυμού λεμονιού. Χτυπήστε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι το γλάσο να γίνει αφράτο. Αν είναι πολύ πηχτό, προσθέστε επιπλέον χυμό λεμονιού.
Συναρμολόγηση του κέικ:
- Όταν το κέικ έχει κρυώσει τελείως, μπορείτε να το κόψετε οριζόντια σε 2 ή 3 στρώσεις αν θέλετε να προσθέσετε κρέμα λεμονιού μεταξύ τους.
- Αν χρησιμοποιήσετε κρέμα λεμονιού, απλώστε μια γενναιόδωρη ποσότητα ανάμεσα στις στρώσεις.
- Καλύψτε ολόκληρο το κέικ με το γλάσο τυρί κρέμας, χρησιμοποιώντας σπάτουλα ή κορνέ για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.
- Επιπλέον, μπορείτε να γαρνίρετε με λίγο ξύσμα λεμονιού.