Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ ανακοίνωσε τις συνομιλίες για τη δημιουργία «κέντρων επιστροφής» για αιτούντες άσυλο εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, μια πρακτική που εξετάζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
«Πραγματοποιούμε συνομιλίες με ορισμένες χώρες σχετικά με αυτά τα κέντρα, τα οποία θεωρώ σημαντική καινοτομία», δήλωσε ο Στάρμερ από τα Τίρανα, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα.
Ο Πρωθυπουργός δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία αυτών των «κέντρων», τονίζοντας ότι στόχος είναι η αποτελεσματική απέλαση ατόμων που δεν δικαιούνται άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν διευκρίνισε τις χώρες με τις οποίες συνομιλεί.
«Η εφαρμογή τους θα αφορά κυρίως άτομα που έχουν εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα για παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε αργότερα εκπρόσωπός του.
Ράμα: «Όχι στην Αλβανία»
Ο Έντι Ράμα απέκλεισε τη δυνατότητα создания ενός τέτοιου κέντρου στην Αλβανία, αν και έχει υπογράψει με την Ιταλία συμφωνία για τη λειτουργία δύο κέντρων κράτησης παράτυπων μεταναστών στη χώρα του. «Αυτό το μοντέλο απαιτεί χρόνο για να δοκιμαστεί», σημείωσε, εξηγώντας γιατί αυτά τα κέντρα είναι ουσιαστικά ανενεργά από τη στιγμή της κατασκευής τους. «Αν πετύχει, μπορεί να επαναληφθεί, όχι στην Αλβανία, αλλά σε άλλες χώρες της περιοχής», πρόσθεσε.
Αφού ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Ιούλιο, ο Στάρμερ εγκατέλειψε το αμφιλεγόμενο σχέδιο της προηγούμενης συντηρητικής κυβέρνησης για απομάκρυνση αιτούντων άσυλο και μεταναστών στη Ρουάντα, όπου αυτοί θα παρέμεναν μέχρι την εκδίκαση των αιτημάτων τους.
Η ηγέτης των Συντηρητικών Κέμι Μπάντενοχ δήλωσε στη πλατφόρμα Χ ότι το σχέδιο του Στάρμερ είναι «πιο αδύναμο» από αυτό που εγκαταλείφθηκε. «Δεν θα ανακόψει τις διαδρομές. Οι άνθρωποι θα συνεχίσουν να προσπαθούν, γνωρίζοντας ότι μπορεί να μείνουν στο ΗΒ εάν τους χορηγηθεί άσυλο», ανέφερε.
«Απάνθρωπα και ανεφάρμοστα»
Ο Ενβέρ Σάλομον, γενικός διευθυντής του Refugee Council, μιας ΜΚΟ που υποστηρίζει πρόσφυγες, χαρακτήρισε αυτά τα «κέντρα επιστροφής» «απάνθρωπα» και «ανεφάρμοστα». Τόνισε ότι ο επαναπατρισμός πρέπει να γίνεται με «συντεταγμένο και ανθρωπιστικό» τρόπο προκειμένου να είναι αποτελεσματικός.
Ο Στάρμερ έχει δεσμευτεί να μειώσει τη μετανάστευση (νόμιμη και παράνομη) στο ΗΒ. Την Δευτέρα ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων, όπως την τροποποίηση των προϋποθέσεων για την απόκτηση υπηκοότητας και την αναστολή προσλήψεων φροντιστών ηλικιωμένων από το εξωτερικό.
Σχετικά με την παράτυπη μετανάστευση, υποσχέθηκε να καταπολεμήσει τα δίκτυα διακινητών, ωστόσο οι αφίξεις ανθρώπων που διασχίζουν τη Μάγχη με μικρές βάρκες αυξάνονται συνεχώς. Πέρυσι, περίπου 36.800 άνθρωποι έφθασαν στην Αγγλία – οι περισσότεροι από αυτούς ήταν Αφγανοί, Σύροι και Ιρανοί.
Οι αιτήσεις για άσυλο έχουν τριπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια στη Βρετανία, φθάνοντας τις 84.200 το 2024, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
Πηγή: ΑΜΠΕ