Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ελλάδα σημειώνει πρόοδο στην ενίσχυση του κράτους δικαίου, καθώς έχει επιτυχώς κλείσει δύο από τις έξι συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πλέον, παραμένουν μόνο τέσσερις εκκρεμείς συστάσεις, γεγονός που είναι καλύτερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον επίτροπο Michael McGrath, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης παρουσίασαν συγκεκριμένα βήματα που έχει κάνει η χώρα:
– Διασφάλιση της συμμετοχής του δικαστικού σώματος στο διορισμό ηγεσίας των τριών ανώτατων δικαστηρίων (νόμος 5123/2024), συμμορφούμενοι στις απαιτήσεις της Κομισιόν.
– Ανάπτυξη σχημάτων επαλήθευσης για τη διασφάλιση της ακρίβειας των δηλώσεων περιουσίας (νόμος 5023/2023).
Οι υπουργοί παρουσίασαν επίσης 14 πρωτοβουλίες για την εκπλήρωση των υπόλοιπων τεσσάρων συστάσεων, που επικεντρώνονται στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την ελευθερία του Τύπου και τη θεσμική ισορροπία.
Αναφορικά με τις προτάσεις για τη διαχείριση υποθέσεων διαφθοράς, θα δημιουργηθεί ενιαίο μητρώο, ενώ για την προστασία των δημοσιογράφων, η αντι-SLAPP οδηγία βρίσκεται σε εφαρμογή.
Επιπλέον, για τη δημόσια διαβούλευση πριν από την υιοθέτηση νόμων, οι υπουργοί τόνισαν ότι το 2024 δεν κατατέθηκε κανένα νομοσχέδιο χωρίς προηγούμενη διαβούλευση τουλάχιστον δύο εβδομάδων. Σημειώθηκε επίσης ότι το υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται για τη δημιουργία ενός ενιαίου αποθετηρίου καταγραφής ΜΚΟ, με αύξηση εγγραφών το τελευταίο διάστημα.
Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, δήλωσε: «Στη συνάντηση με τον Επίτροπο MacGrath, συζητήσαμε τα βήματα προόδου της Ελλάδας όσον αφορά την ετήσια έκθεση για το κράτος δικαίου. Η χώρα μας εργάζεται συστηματικά για την εφαρμογή των συστάσεων της Κομισιόν. Σε σύγκριση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα έχει λιγότερες προτάσεις να εκπληρώσει.»
Πρόσθεσε ότι οι οργανισμοί όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο ΟΟΣΑ επιβεβαιώνουν την πρόοδο της χώρας στην απονομή δικαιοσύνης και την οικονομία. Υπογράμμισε την κρισιμότητα των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που προγραμματίζονται υπό το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Επιπλέον, ανέφερε την υποχρέωση να βελτιωθεί ο νομικός χάρτης στη δικαιοσύνη, με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που ήδη υλοποιούνται, ως μέρος της προσπάθειας για να μειωθεί ο χρόνος που απαιτείται για την απονομή δικαιοσύνης.
Ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Παύλος Μαρινάκης, επεσήμανε τη σημασία της αυστηρής ρύθμισης στον τομέα της ασφάλειας των δημοσιογράφων και την πρόοδο που έχει γίνει στην προστασία τους. Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, για πρώτη φορά, έχει νομοθετήσει για τη διασφάλιση της ελευθερίας του Τύπου και την καταπολέμηση της διαφθοράς.
«Η συμμετοχή μας σε σημαντικές συναντήσεις προάγει την εικόνα της Ελλάδας ως χώρας που ανακτά την αξιοπιστία της σε διεθνές επίπεδο», πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης.
Κατέληξε ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα επικεντρώνεται στη διαφάνεια και την υπευθυνότητα, με στόχο έως το 2030 η Ελλάδα να είναι ανάμεσα στις καλύτερες χώρες παγκοσμίως στον τομέα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς.