Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, γνωστός για τις φιλορωσικές του απόψεις, συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ήταν ο μόνος Ευρωπαίος ηγέτης που παρευρέθηκε χθες στις εκδηλώσεις της Μόσχας για την Ημέρα της Νίκης και την 80ή επέτειο από την νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός εξέφρασε την επιθυμία να αναπτύξει «ρεαλιστικές» σχέσεις με τη Ρωσία και δήλωσε στον Πούτιν ότι δεν είχε «κανένα πρόβλημα» να αποδεχθεί την πρόσκληση του Κρεμλίνου για την τέλεση των εορτασμών στη Μόσχα σχετικά με το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Αντιθέτως, ήταν τιμή να δεχτώ αυτή την πρόσκληση, την οποία αποδέχθηκα με χαρά», υπογράμμισε στην τηλεοπτική μετάδοση της συνάντησής τους.
Όπως και ο Ούγγρος ομόλογός του, Βίκτορ Ορμπάν, ο Φίτσο έχει επανειλημμένα επικρίνει την ΕΕ για την προσέγγισή της στον πόλεμο στην Ουκρανία και την απομόνωση που έχει επιβάλει στη Ρωσία.
Διαδρομή με εμπόδια
Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, είχε ζητήσει από τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην συμμετάσχουν στους εορτασμούς της 9ης Μαΐου στη Μόσχα, και ο Φίτσο ήταν ο μόνος που το έκανε.
Η άφιξη του Σλοβάκου πρωθυπουργού στη Μόσχα ήταν δύσκολη, καθώς οι χώρες της ΕΕ είχαν απαγορεύσει την πτήση του. Ο Φίτσο σχολίασε: «Ας θεωρήσουμε ως παιδικό αστείο όλα τα τεχνικά προβλήματα που προκάλεσαν οι συνάδελφοί μας στην ΕΕ».
Η συζήτηση με τον Πούτιν
«Ως επικεφαλής κυβέρνησης, επιθυμώ να έχω ρεαλιστικές σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία», ανέφερε στον Πούτιν, όπως μετέδωσαν ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
Πρόσθεσε επίσης ότι είναι αντίθετος στην ιδέα ενός νέου «σιδηρού παραπετάσματος» και δεσμεύθηκε να «κάνει ό,τι μπορεί» ώστε να ενισχυθούν οι σχέσεις παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Ο Φίτσο δήλωσε πως η χώρα του θα ασκήσει βέτο στο σχέδιο της ΕΕ για αποδέσμευση από το ρωσικό φυσικό αέριο, αν απαιτείται ομοφωνία για να προχωρήσει. Ο Πούτιν από τη μεριά του διαβεβαίωσε τον Φίτσο ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση των σχέσεων Ρωσίας-Σλοβακίας, οι οποίες, όπως είπε, «πάγωσαν» λόγω της δυτικής πίεσης. «Πάντοτε είχαμε φιλικές σχέσεις με τη Σλοβακία», επεσήμανε.