Μια νέα εποχή συνεργασίας ανάμεσα στην Αθήνα και τη Ρώμη ξεκινά με τις διευρυμένες συνομιλίες του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και της Ιταλίδας ομόλογού του, Τζόρτζια Μελόνι, καθώς και την συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας.
Οι δύο πολιτικοί ανέδειξαν τις κοινές θέσεις και στρατηγικές των χωρών τους σε κρίσιμα ευρωπαϊκά ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, η κατάσταση στην Ουκρανία και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ιδιαίτερη σημασία έχει το Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τον ιταλικό κρατικό σιδηροδρομικό όμιλο, που περιλαμβάνει την Hellenic Train, για την αναβάθμιση των σιδηροδρομικών επιβατικών μεταφορών στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο των επενδύσεων του ελληνικού κράτους για την υλικοτεχνική αναβάθμιση των σιδηροδρόμων, ο ιταλικός όμιλος ανέλαβε να επενδύσει 360 εκατομμύρια ευρώ, με στόχους όπως:
- Αγορά 23 τρένων, συμπεριλαμβανομένων οκτώ ταχέων κυρίων και 15 προαστιακών.
- Κατασκευή σύγχρονων αμαξοστασίων για τη διασφάλιση μακροχρόνιας συντήρησης των αμαξοστοιχιών.
Επιπλέον, ο ιταλικός όμιλος Ferrovie dello Stato θα επενδύσει σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό κέντρο και θα εφαρμόσει τις απαιτήσεις του νομοσχεδίου για τα συστήματα ασφαλείας. Η ελληνική πλευρά δεσμεύεται να προχωρήσει στις επενδύσεις στο δίκτυο, και οι δεσμεύσεις του ομίλου θα αποτυπωθούν στη νέα σύμβαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με την Hellenic Train, περιλαμβάνοντας ρήτρες για τα χρονοδιαγράμματα.
Αξιοσημείωτο είναι το Μνημόνιο Κατανόησης ανάμεσα στον ΑΔΜΗΕ και τον ιταλικό διαχειριστή δικτύου TERNA για την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών, με στόχο την αύξηση της δυναμικότητας από 500 MW σε 1.500 MW. Με τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές, η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της ως ενεργειακός κόμβος και προμηθευτής ενεργειακής ασφάλειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ την Κοινή Διακήρυξη.
Δηλώσεις Μητσοτάκη και Μελόνι μετά τη συνάντησή τους
«Σήμερα δεν είχαμε απλώς μια τυπική διπλωματική συνάντηση, αλλά μια σημαντική ευκαιρία να συγχρονίσουμε τη δράση μας σε όλα τα επίπεδα, με μεγάλη αφοσίωση, στα θέματα που αφορούν τις περιφερειακές εξελίξεις και τη μετανάστευση. Μοιραζόμαστε επαφές με βαθιές πολιτικές και οικονομικές ρίζες που συνδέονται με κοινές προκλήσεις σε έναν κόσμο αυξανόμενης αβεβαιότητας,» δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις κοινές δηλώσεις του με την Τζόρτζια Μελόνι.
«Λάβαμε τη διαβεβαίωση ότι δεν θα περάσουν άλλα οκτώ χρόνια πριν από μια νέα διακυβερνητική διάσκεψη μεταξύ των χωρών μας. Οι σχέσεις μας είναι εξαιρετικές. Χωρίς τις χώρες μας, η Ευρώπη δεν θα υπήρχε, είμαστε μέλη της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και καθόμαστε δίπλα στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια. Το επόμενο έτος θα αναλάβουμε ο ένας τον άλλον την προεδρία της ΕΕ,» επεσήμανε η Ιταλίδα Πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι.
Αποτελέσματα του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας
Οι σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας είναι ιδιαίτερα στενές, όπως επιβεβαίωσε ο αριθμός των συμφωνιών που υπογράφηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.
«Η αποστολή ενός μηνύματος από αυτές τις δύο μεσογειακές χώρες στην Ευρώπη είναι κάτι που δεν μπορεί να αγνοηθεί,» είπε ο διπλωματικός συντάκτης της ΕΡΤ, Νίκος Μελέτης.
«Το Μνημόνιο Συνεργασίας για τους σιδηροδρόμους είναι σημαντική πρόοδος που δεν αφορά μόνο την ασφάλεια των επιβατών, αλλά και την ευκαιρία της Ελλάδας να αποκτήσει ένα αξιόπιστο σιδηροδρομικό δίκτυο, απαραίτητο για τη συμμετοχή της σε διεθνείς διαδρόμους,» πρόσθεσε.
Σχολιάζοντας την ενεργειακή συνεργασία, επεσήμανε ότι «η νέα διασύνδεση αναγνωρίζει τον ρόλο της Ελλάδας στην παραγωγή καθαρής ενέργειας και τη σημασία της ως κόμβου ενέργειας προς την Ευρώπη.»
Σχετικά με το μεταναστευτικό, τόνισε ότι «είχε γίνει κοινή αντίληψη πως χρειάζεται προστασία στα σύνορα και αλλαγές στην πολιτική της ΕΕ, επισημαίνοντας την πίεση που δέχονται χώρες όπως οι ελληνικές και ιταλικές.»
Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη των χωρών της ΕΕ να συμπορεύονται στην εξωτερική πολιτική και να διατηρούν τις διατλαντικές σχέσεις, κάτι σημαντικό σε συνεργασία με χώρες που έχουν στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ. Είναι σαφής αναφορά στην Τουρκία και την ανάγκη προσοχής και συνεργασίας,» κατέληξε.
Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Καραμέρος, ανέφερε: «Δε δείχνουμε καμία εμπιστοσύνη στον Έλληνα Πρωθυπουργό και στο μη δεσμευτικό μνημόνιο που υπέγραψε με την Ιταλίδα ομόλογό του.»
Το ΚΚΕ σημειώνει: «Τα μόνο χειροπιαστά αποτελέσματα της συνάντησης Μητσοτάκη-Μελόνι αφορούν τις επιχειρήσεις των δύο χωρών στους τομείς του εμπορίου και της ενέργειας.»
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, σχολίασε: «Περιμέναμε από τον Πρωθυπουργό να θέσει θέμα σχετικά με τη συνεργασία Ιταλίας-Τουρκίας στα οπλικά συστήματα και τα λάθη της Hellenic Train.»
Η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, υπογράμμισε: «Τα 360 εκατομμύρια ευρώ που θα επενδύσουν οι Ιταλοί στα τρένα μοιάζουν με φιλανθρωπία.»