Η επιτυχημένη ολοκλήρωση της τρέχουσας σχολικής χρονιάς και η κατάλληλη προετοιμασία για την έναρξη της επόμενης, τον Σεπτέμβριο, αποτέλεσαν το κεντρικό θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή, υπό την υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Σοφία Ζαχαράκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής, Γιάννης Κατσαρός, και 13 περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης από όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου Παιδείας, η υπουργός τόνισε τη σημασία της καλής συνεργασίας και επικοινωνίας για τη σωστή συντονισμό του εκπαιδευτικού έργου, διαβεβαιώνοντας τους περιφερειακούς διευθυντές ότι οι συναντήσεις τους θα γίνονται τακτικά.
Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν καίρια θέματα της εκπαιδευτικής κοινότητας, όπως οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για την επιλογή στελεχών, ενώ η υπουργός έδωσε έμφαση στην αξιολόγηση εκπαιδευτικών, στελεχών και σχολικών μονάδων, ζητώντας προτάσεις για τη βελτίωση και απλοποίηση της διαδικασίας, με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας.
Η Σοφία Ζαχαράκη υπογράμμισε την ανάγκη για έναν καλύτερο προγραμματισμό της επόμενης σχολικής χρονιάς. Όπως επισήμαναν οι περιφερειακοί διευθυντές, η έγκαιρη ολοκλήρωση των εγγραφών στις Α΄ Δημοτικού, Γυμνάσια και Λύκεια (γενικά και επαγγελματικά) θα διευκολύνει τη σωστή κατανομή του μαθητικού δυναμικού, τη σωστή εκτίμηση των αναγκών σε διδακτικό προσωπικό και τον καλύτερο προγραμματισμό λειτουργίας των σχολείων.
Οι βασικές προτεραιότητες, όπως τις καθόρισαν οι 13 περιφερειακοί διευθυντές, περιλαμβάνουν τη βελτίωση της καθημερινής ζωής στα σχολεία, την εξασφάλιση βέλτιστων συνθηκών μάθησης για τους μαθητές, ζητήματα ειδικής αγωγής και τη λειτουργία των ΚΕΔΑΣΥ, καθώς και την παρακολούθηση του φαινομένου ενδοσχολικής βίας μέσω της καταγραφής περιστατικών στην πλατφόρμα Stop-Bullying.
Ακόμη, συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν τη νομική υποστήριξη και την ανάγκη προσλήψεων διοικητικού προσωπικού στις διευθύνσεις και τις περιφέρειες.
Τέλος, αναδείχθηκαν ειδικά θέματα των διαφορετικών περιφερειών, όπως τα κτιριακά προβλήματα από φυσικές καταστροφές και οι δυσκολίες στέγασής που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί, ειδικά σε νησιωτικές ή τουριστικά αναπτυγμένες περιοχές.