Στη Διεθνή Διάσκεψη που έλαβε χώρα στο Παρίσι, χαμόγελα και θετική διάθεση επικρατούσαν, καθώς οι ηγέτες από την Ευρώπη και χώρες του ΝΑΤΟ συγκεντρώθηκαν για να εκφράσουν έμπρακτα και συμβολικά την υποστήριξή τους στο Κίεβο.
Ο Εμανουέλ Μακρόν υποδέχθηκε τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με κόκκινο χαλί, καθώς εκείνος επρόκειτο να ενημερώσει τους συμμάχους σχετικά με την κατάσταση της συμφωνίας κατάπαυσης πυρός στην Μαύρη Θάλασσα.
Σημαντικές πληροφορίες από τη διάσκεψη
Όπως αναμενόταν, οι χώρες δεν εξασφάλισαν ενιαία συμφωνία σχετικά με τα σχέδια της Βρετανίας και της Γαλλίας για την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία. Πολυάριθμες χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Γερμανία και η Κροατία, επιθυμούν, προς το παρόν, να μην στείλουν στρατιώτες σε ουκρανικό έδαφος. Για πολλούς ηγέτες, η συζήτηση σχετικά με μια ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη θεωρείται πρώιμη, καθώς οι δυνάμεις αυτές θα αποσταλούν μετά από μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία, η οποία φαίνεται να καθυστερεί.
Η συγκεκριμένη «δύναμη εξασφάλισης», σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο, θα έχει στόχο την προστασία κρίσιμων στρατηγικών σημείων στην Ουκρανία, χωρίς να εμπλέκεται σε μάχες. Όπως δήλωσε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, η αποστολή αυτή θα λειτουργήσει αποτρεπτικά, με σκοπό να «στείλει ένα μήνυμα στον Πούτιν» ότι θα προστατεύσει οποιαδήποτε μελλοντική ειρηνευτική συμφωνία.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται τον Βλαντίμιρ Πούτιν να τηρήσει τη δέσμευσή του για κατάπαυση του πυρός και πιστεύουν ότι καθυστερεί σκόπιμα να συμφωνήσει σε ειρηνικές διαδικασίες. Επιπλέον, φαίνεται πως η Γαλλία και η Βρετανία επιθυμούν να στείλουν στρατιωτική δύναμη στην Ουκρανία για να προβάλλουν την υποστήριξή τους στην ειρήνη και την ευρωπαϊκή ασφάλεια.
Από την άλλη, η Μόσχα δεν φαίνεται διατεθειμένη να αποδεχθεί μια στρατιωτική παρουσία κοντά στα σύνορά της και είναι αβέβαιο το πώς μπορεί να αντιδράσει.
Στο άμεσο μέλλον, αναμένονται σχέδια σχετικά με τη λειτουργία αυτής της στρατιωτικής δύναμης. Οι αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Άμυνας της Γαλλίας και της Βρετανίας θα επισκεφθούν το Κίεβο για να συνεργαστούν με τους Ουκρανούς ομολόγους τους σχετικά με τις στρατηγικές αυτές και την ενίσχυση του ουκρανικού στρατού.
Επιπλέον, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι η συμφωνία ΗΠΑ – Ουκρανίας για τις σπάνιες γαίες δεν έχει υπογραφεί ακόμα, καθώς η Ουάσινγκτον αλλάζει διαρκώς τους όρους. Η προηγούμενη επίσκεψη του Ουκρανού Προέδρου στην Ουάσινγκτον, όπου ήρθε σε δημόσια αντιπαράθεση με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Τζέι Ντι Βανς, κατέληξε με τις δύο πλευρές να είναι έτοιμες να υπογράψουν τη συμφωνία. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις καθυστερήσεις και τις αλλαγές στους όρους της συμφωνίας εκ μέρους της Ουάσινγκτον.
Γιατί εκδηλώθηκε τώρα ενδιαφέρον για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Το ζήτημα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας δεν ήταν στην ατζέντα της Διεθνούς Διάσκεψης. Ωστόσο, τέθηκε σε αφορμές των συνεντεύξεων Τύπου, καθώς οι ευρωπαίοι ηγέτες ρωτήθηκαν τις απόψεις τους. Το ενδιαφέρον αυτό προκύπτει από τα μηνύματα που διαβιβάζονται από την Ουάσινγκτον, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ επιθυμεί την άρση ορισμένων ευρωπαϊκών κυρώσεων για να ενθαρρύνει τη Ρωσία να διαπραγματευθεί το τέλος των εχθροπραξιών.
Εντούτοις, η Ευρώπη, με μία μόνο φωνή, απέρριψε αυτή την προοπτική. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι οι κυρώσεις κατά της Μόσχας πρέπει να ενισχυθούν για να πιεστεί να καθίσει στο διαπραγματευτικό τραπέζι. Οι Ευρωπαίοι δεν εκτιμούν την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου να παραχωρήσει στην Ρωσία διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα χωρίς αντάλλαγμα. Έτσι, το μήνυμα από το Παρίσι είναι σαφές: εάν ο Πούτιν επιθυμεί να δει άρση των κυρώσεων, θα πρέπει να διαπραγματευθεί με την Ε.Ε.
Τα ερωτήματα που παρέμειναν αναπάντητα
Εκτός από τις χειραψίες, τις διακηρύξεις υποστήριξης προς την Ουκρανία και την αναγνώριση της ενισχυμένης θέσης της Ευρώπης, η Διεθνής Διάσκεψη στο Παρίσι δεν απάντησε σε κρίσιμα ερωτήματα.
Κατ’ αρχάς, έλειπαν λεπτομέρειες για τα σχέδια και τις προτάσεις της συμμαχίας των προθύμων. Επίσης, ούτε μία λεπτομέρεια δεν δόθηκε σχετικά με τι μέτρα σκοπεύει να λάβει η Ευρώπη για να πειστεί η Μόσχα να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να τηρήσει τις συμφωνίες. Δεν αναφέρθηκε χρονοδιάγραμμα για τις διαπραγματεύσεις και την επίτευξη μιας συμφωνίας για την κατάπαυση του πυρός, ούτε και ποια κράτη έχουν συμφωνήσει να συμμετέχουν στην στρατιωτική αποστολή στην Ουκρανία.
Επιπλέον, η Ουάσινγκτον δεν συμμετείχε στην διάσκεψη. Η Ιταλίδα Πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι, παρατήρησε ότι θα ήθελε να δει τις ΗΠΑ στη επόμενη διάσκεψη. Οι Ευρωπαίοι διαβεβαίωσαν ότι ενημερώνουν τους Αμερικανούς και επιθυμούν τη συνεργασία τους.
Ωστόσο, απέφυγαν να αναφερθούν στο υπονοούμενο κλίμα που υπάρχει παρασκηνιακά και απάντησαν στα προσβλητικά σχόλια υπουργών της κυβέρνησης Τραμπ για τους «τζαμπατζήδες» Ευρωπαίους σχετικά με ζητήματα ασφάλειας. Όταν ρωτήθηκε ο Κιρ Στάρμερ από δημοσιογράφο, απέφυγε να δώσει απάντηση.