Ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), έκανε μια συναισθηματική έκκληση προς το Ισραήλ, ζητώντας «έλεος» στον πόλεμο στη Γάζα, επισημαίνοντας ότι η ειρήνη συνιστά συμφέρον και του ίδιου του Ισραήλ. Η παρέμβασή του έγινε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης του ΠΟΥ, όπου εμφανίστηκε με δάκρυα στα μάτια, αναφερόμενος στην προσωπική του εμπειρία από τις συγκρούσεις στην Αιθιοπία.
«Μπορώ να νιώσω την κατάσταση των ανθρώπων στη Γάζα αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Τέντρος. «Μπορώ να το φανταστώ και να ακούσω τους ήχους λόγω της δικής μου εμπειρίας με την μετατραυματική αγχώδη διαταραχή (PTSD)». Έχει αναφέρει πολλές φορές τις βιωματικές του εμπειρίες από τον πόλεμο στην πατρίδα του.
Καταδικάζοντας τις τακτικές που χρησιμοποιούνται στη Γάζα, είπε: «Φανταστείτε πόσο υποφέρουν οι άνθρωποι. Είναι απαράδεκτο το φαγητό και η ιατρική βοήθεια να γίνονται όπλα».
Στην ίδια ημέρα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ξεκίνησε τη διανομή περίπου 90 φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας, σηματοδοτώντας τις πρώτες αποστολές προς τη Γάζα από την επιβολή του αποκλεισμού από το Ισραήλ στις 2 Μαρτίου.
Ο Τέντρος κάλεσε σε πολιτική λύση, δηλώνοντας: «Η έκκληση για ειρήνη είναι επίσης προς το συμφέρον του Ισραήλ. Πιστεύω ότι ο πόλεμος βλάπτει το Ισραήλ και δεν οδηγεί σε βιώσιμη λύση».
Κλείνοντας, ζήτησε: «Σας παρακαλώ, δείξτε έλεος. Αυτό θα είναι ωφέλιμο τόσο για εσάς όσο και για τους Παλαιστινίους, αλλά και για την ανθρωπότητα».
2,1 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα σε άμεσο κίνδυνο
Ο διευθυντής επειγόντων του ΠΟΥ, Μάικλ Ράιαν, προειδοποίησε ότι 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα κινδυνεύουν άμεσα από θάνατο. «Πρέπει να σταματήσει η πείνα, να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι και το σύστημα υγείας να επανέλθει σε λειτουργία» είπε.
Με αφορμή την προσωπική του εμπειρία, σημείωσε: «Ως πρώην όμηρος, μπορώ να πω ότι όλοι οι όμηροι πρέπει να ελευθερωθούν. Οι οικογένειές τους υποφέρουν».
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι κάτοικοι της Γάζας αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό, φάρμακα, καύσιμα και καταφύγια.
Επιπλέον, τέσσερα μεγάλα νοσοκομεία αναγκάστηκαν να αναστείλουν τις λειτουργίες τους την τελευταία εβδομάδα λόγω των συγκρούσεων, της εγγύτητας σε ζώνες εκκένωσης ή επιθέσεων.
Ο Οργανισμός ανέφερε ότι μόνο 19 από τα 36 νοσοκομεία στη Λωρίδα της Γάζας παραμένουν σε λειτουργία, με το προσωπικό να εργάζεται υπό «αδύνατες συνθήκες». Το 94% των νοσοκομείων έχει υποστεί ζημιές ή καταστροφή, ενώ στη βόρεια Γάζα το σύστημα υγείας έχει σχεδόν καταρρεύσει.
Η συνολική χωρητικότητα του συστήματος υγείας στην Παλαιστινιακή Επικράτεια περιορίζεται σε 2.000 διαθέσιμα νοσοκομειακά κρεβάτια, ποσό που είναι «απολύτως ανεπαρκές για τις τρέχουσες ανάγκες».
Ο ΠΟΥ κατέληξε: «Η καταστροφή είναι συστηματική. Τα νοσοκομεία επισκευάζονται και τροφοδοτούνται ξανά απλώς για να ξαναχτυπηθούν. Αυτός ο καταστροφικός κύκλος πρέπει να σταματήσει».