Σήμερα, περίπου 100 Βρετανοί συγγραφείς διαμαρτυρήθηκαν έξω από τα γραφεία της αμερικανικής τεχνολογικής εταιρείας Meta στο Λονδίνο, κατηγορώντας την ότι «κλέβει» τα έργα τους για να εκπαιδεύσει τα μοντέλα της Τεχνητής Νοημοσύνης.
«Meta, Meta, κλέφτες βιβλίων!», φώναζαν οι διαδηλωτές, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα κατά του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, Μαρκ Ζάκερμπεργκ.
Οι συγγραφείς εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την κατηγορούμενη χρήση της Meta της διαδικτυακής βιβλιοθήκης “LibGen”, η οποία προάγει την ελεύθερη πρόσβαση στην ακαδημαϊκή γνώση και περιλαμβάνει πάνω από 7,5 εκατομμύρια βιβλία και επιστημονικά άρθρα.
Στο πλαίσιο δικαστικής διαδικασίας κατά της Meta από συγγραφείς στις Ηνωμένες Πολιτείες, έγγραφα της εταιρείας υποδεικνύουν ότι ο Ζάκερμπεργκ ενέκρινε την πρόσβαση στη βιβλιοθήκη “LibGen”, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.
Το περιοδικό The Atlantic πρόσφατα δημοσίευσε μια βάση δεδομένων με όλους τους διαθέσιμους τίτλους στο “LibGen”.
Ένας εκπρόσωπος της Meta δήλωσε στην εφημερίδα The Guardian: «Σεβόμαστε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και πιστεύουμε ότι η χρήση πληροφοριών για τη δημιουργία μοντέλων ΤΝ συμμορφώνεται με την ισχύουσα νομοθεσία».
Ωστόσο, μπροστά από την έδρα της εταιρείας στο Λονδίνο, ο συγγραφέας Έι Τζι Ουέστ εξομολογήθηκε ότι ένιωσε «αηδία και εκμετάλλευση» όταν διαπίστωσε ότι το βιβλίο του “The Spirit Engineer” συμπεριλαμβανόταν στη βάση δεδομένων.
«Το να βλέπω το έργο μου να χρησιμοποιείται για να επιτρέψει σε δισεκατομμυριούχους της τεχνολογίας να κερδίζουν περισσότερα χρήματα χωρίς την άδειά μου είναι απολύτως αηδιαστικό», τόνισε σε δήλωσή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Πήραν τα βιβλία μου και τα χρησιμοποίησαν για να τροφοδοτήσουν μια τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί για να με καταστρέψει», πρόσθεσε.
Ο Ουέστ προσπάθησε να εισέλθει στα γραφεία της Meta για να παραδώσει μια επιστολή υπογεγραμμένη από πολλούς συγγραφείς, συμπεριλαμβανομένων των Κέιτ Μος και Ρίτσαρντ Οζμάν, αλλά οι πόρτες ήταν κλειστές.
Τώρα καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει απέναντι στην «μεγαλύτερη επίθεση στην ιστορία των βρετανικών πνευματικών δικαιωμάτων».
Η καλλιτέχνιδα και συγγραφέας Σόφι Πάρκιν, 63 ετών, εκτιμά ότι η κατάσταση οδηγεί σε μια «υπαρξιακή αλλαγή», αναρωτώμενη «ποιο είναι το κίνητρο για να γράφει κανείς πλέον;».
«Δεν δημιουργούν τίποτα, απλά κλέβουν τις λέξεις μας για να βγάλουν χρήματα», σημείωσε, απευθύνοντας έκκληση στην κυβέρνηση του Κιρ Στάρμερ να αντιδράσει.
Παρέστηκα στο @Soc_of_Authors γεγονός στο Λονδίνο σήμερα, μέρος της ημέρας δράσης κατά της Meta. Περπατήσαμε από το Granary Square στα γραφεία της Meta για να παραδώσουμε την επιστολή διαμαρτυρίας μας. Ίσως να φωνάξαμε λίγο στο δρόμο… pic.twitter.com/zf8MnJPzpo
— Jenny Worstall 💖🎵 (@JennyWorstall) 3 Απριλίου 2025