Στην πλήρη εφαρμογή της Ατζέντας 2030, μέσα σε πέντε χρόνια, επιδιώκεται η συγκέντρωση 150.000 ενεργών εθελοντών εφέδρων, σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας συμμετείχε σήμερα, Σάββατο 26 Απριλίου 2025, στην ημερίδα με θέμα «Αναδιοργάνωση του Θεσμού της Εφεδρείας», που διοργάνωσε το ΓΕΣ στην Αίθουσα Αμφιθεάτρου της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ), στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030».
Ο εκσυγχρονισμός της εφεδρείας ως καθοριστικός παράγοντας της «Ατζέντας 2030»
Κατά τον χαιρετισμό του, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι «η σημερινή ημερίδα αποτελεί ένα βήμα για την ολοκλήρωση της «Ατζέντας 2030», δεδομένου ότι η εφεδρεία είναι σημαντικό κομμάτι αυτής της Ατζέντας. Η μεταρρύθμισή της είναι επιβεβλημένη».
Σημείωσε ότι «πιστεύω στην εφεδρεία αξιοκρατικά, γιατί αυτή συνδέει τον πολίτη με την πατρίδα και το κράτος. Από την Αθηναϊκή Δημοκρατία έως το 1940, οι ένοπλοι πολίτες ήταν το θεμέλιο της Ελευθερίας.
Η συμβολή των Εφέδρων στην ιστορία του Έθνους δεν μπορεί να αποτιμηθεί. Έχει καταγραφεί για 2.500 χρόνια στα πεδία των μαχών, και τα αρχεία θυμίζουν τον αριθμό των εφέδρων που θυσιάστηκαν για το μέλλον της χώρας μας.
«Ο ένοπλος πολίτης είναι η εγγύηση της Ελευθερίας»
«Συμπεραίνουμε ότι ο ένοπλος πολίτης είναι η εγγύηση της Ελευθερίας μας. Διαθέτουμε μια έμπειρη ομάδα επαγγελματιών, αλλά η ενεργή συμμετοχή των πολιτών είναι εξίσου κρίσιμη, καθώς είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα τους, την οικογένειά τους και την κοινωνία».
«Η απειλή είναι αυξανόμενη»
Ο ΥΕΘΑ επισήμανε ότι η σύγχρονη εφεδρεία «ενσωματώνει αξιακή και στρατηγική αναγκαιότητα. Οι αντίπαλοι και οι απειλές που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας είναι αναλογικά υπέρτεροι, και γι’ αυτό απαιτείται ενίσχυση του ενεργού στρατού.
«Χρειαζόμαστε μια ποιοτικά αναθεωρημένη εφεδρεία και στρατιωτική συμμετοχή των πολιτών στον εθνικό αμυντικό σχεδιασμό, απαραίτητη για την ασφάλειά μας».
«Εισάγουμε το θεσμό του ενεργού εθελοντή εφέδρου»
Ο ΥΕΘΑ προσέθεσε ότι «δημιουργούμε τη νέα εφεδρεία, έναν νέο συμπληρωματικό θεσμό ανάμεσα στον στρατό και την επιστράτευση, που αφορά μια ενεργή εθελοντική εφεδρεία.
Οι οπλίτες και οι δόκιμοι έφεδροι αξιωματικοί καλούνται να δηλώσουν εθελοντές μετά τη θητεία τους. Επιπλέον, θα απευθυνθούμε και σε όσους έχουν αφυπηρετήσει τα τελευταία 10 χρόνια, αν ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν».
Ο στόχος
«Μέχρι την πλήρη εφαρμογή της Ατζέντας 2030, επιθυμούμε να δημιουργήσουμε ένα σώμα 150.000 ενεργών εθελοντών εφέδρων, με διαφορετική εκπαίδευση και ετοιμότητα, ικανούς να υποστηρίξουν άμεσα τις επιχειρησιακές ανάγκες του στρατού. Η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει την αδιαφορία των πολιτών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εθνική άμυνα», δήλωσε ο Ν. Δένδιας.
Αναφερόμενος στις αλλαγές στην ενημέρωση των εφέδρων, σημείωσε ότι «αντιλαμβάνομαι ότι το σύστημα πρόσκλησης είναι παρωχημένο και απαιτεί εκσυγχρονισμό. Έχουμε ήδη διασυνδέσει την εφαρμογή «Έφεδρος» με το gov.gr για ηλεκτρονική αποστολή των εγγράφων επιστράτευσης».
«Αναζητούμε ιδέες και προτάσεις από τους εφέδρους για τη βελτίωση του θεσμού, ώστε να δημιουργήσουμε μια αμυντική κουλτούρα που θα περιλαμβάνει όλους τους πολίτες», πρόσθεσε.
«Η ψευδαίσθηση της διαρκούς ειρήνης του 20ου αιώνα»
Ο ΥΕΘΑ αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις της εποχής, τονίζοντας ότι «διδασκόμαστε ότι η ψευδαίσθηση της διαρκούς ειρήνης που κυριάρχησε στις αρχές του 20ου αιώνα δεν έχει υλοποιηθεί. Αντιθέτως, επιστρέψαμε σε περιόδους αναταραχής και συγκρούσεων».
«Η μεταρρύθμιση προϋποθέτει νέα οπτική»
«Χρειάζομαι ουσιαστική συμμετοχή από όλους σας στις παρουσιάσεις και τη συζήτηση που θα ακολουθήσει για καλύτερες πρακτικές από άλλες χώρες».
Για τη συγχώνευση στρατοπέδων
«Δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση χωρίς να αποδεχτούμε τις αλλαγές που απαιτούνται για τα στρατόπεδα και τις μονάδες στη χώρα. Το εθνικό συμφέρον επιβάλλει αυτή την προσαρμογή».
Η αποδοχή για συγχώνευση μονάδων πρέπει να γίνει κεντρικό ζήτημα στην εκπαίδευση και την ετοιμότητά μας», συμπλήρωσε, εκφράζοντας τη δέσμευσή του για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.
«Ελπίζω στη στήριξή σας σε αυτή την προσπάθεια, και στην εποικοδομητική κριτική, καθώς αυτή η ημερίδα αποδεικνύει την επιθυμία μας για διάλογο και βελτίωση», κατέληξε ο ΥΕΘΑ.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης πολιτικοί, ανώτατοι αξιωματικοί και εκπρόσωποι ομοσπονδιών εφέδρων.