Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου, ανέδειξε την σημασία των στρατηγικών συνεργασιών, της βιώσιμης ανάπτυξης και της τεχνολογικής καινοτομίας ως θεμέλιων λίθων για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας κατά τη συμμετοχή του σε τρία θεματικά πάνελ στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Στο πάνελ με θέμα «Στρατηγικές Συνεργασίες για την προώθηση της Οικονομικής Ανταγωνιστικότητας και Ασφάλειας», το οποίο συντόνισε η Deborah Wince-Smith, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Global Federation of Competitiveness Councils (GFCC), ο κ. Μεγάλου τόνισε ότι η ανθεκτικότητα και η καινοτομία προκύπτουν μέσα από στοχευμένες συνεργασίες. Παρουσίασε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της Πειραιώς, όπως η ίδρυση του πρώτου MBA στη Βιωσιμότητα στην Ελλάδα σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, η συμμετοχή στο Co-Op Program του Northeastern University στη Βοστώνη, καθώς και η ανάπτυξη ενός τεχνολογικού οικοσυστήματος στα Ιωάννινα μέσω της Natech, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, για την ενίσχυση της απασχολησιμότητας των νέων στην περιοχή. Επίσης, αναφέρθηκε στη λειτουργία του Piraeus Startup Accelerator στα Ιωάννινα και την Πάτρα για την υποστήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Δυναμική πορεία της Τράπεζας Πειραιώς
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τίτλο «Γιατί η Ελλάδα παραμένει υποεπενδυμένη και τι χρειάζεται για να ενισχυθεί η επενδυτική δραστηριότητα», ο κ. Μεγάλου αναφέρθηκε στη δυναμική επενδυτική πορεία της Τράπεζας Πειραιώς. Για το 2024, η Τράπεζα προγραμματίζει εκταμιεύσεις ύψους 11 δισ. ευρώ, με καθαρή πιστωτική επέκταση 3,1 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη συμβολή της Τράπεζας στην αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσω του οποίου πραγματοποίηθηκαν επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ. Όπως υπογράμμισε, η αποτελεσματική συνεργασία μεταξύ τραπεζών και πολιτείας δημιουργεί ένα σύγχρονο μοντέλο χρηματοδότησης που μπορεί να εφαρμοστεί και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Στην ειδική εκδήλωση της Πειραιώς με τίτλο «Ηγεσία με Σκοπό: Η Εταιρική Υπευθυνότητα ως Καταλύτης Καινοτομίας και Ανάπτυξης», συμμετείχε στο πάνελ «Δημιουργώντας Εμπιστοσύνη: Η Πειραιώς στην Εποχή των Αλγορίθμων», όπου αναδείχθηκε η προσέγγιση της Τράπεζας στην υπεύθυνη ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης με κέντρο τον άνθρωπο. Ο κ. Μεγάλου ανέφερε ότι η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται στην Πειραιώς ως εργαλείο ενδυνάμωσης του προσωπικού (upskilling και reskilling) και για τη βελτίωση της πελατειακής εμπειρίας. Τέλος, σχετικά με την ηθική στην ηγεσία επεσήμανε: «Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι η ηγεσία χωρίς ηθικές αξίες περιορίζεται σε απλή διαχείριση».
Δείτε το πλήρες Αφιέρωμα του Delphi Economic Forum
Supported by Τράπεζα Πειραιώς
Η Τράπεζα Πειραιώς αποτυπώνει τη συμμετοχή της στο Delphi Economic Forum X και στο LinkedIn της.