Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή εντείνει την αβεβαιότητα και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο έχει προθεσμία να καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του με ορίζοντα το 2026, ειδικά ενόψει των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες γεωπολιτικές εξελίξεις.
Σε κάθε περίπτωση, σκοπός της κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει ότι τα όποια μέτρα ληφθούν θα ωφελήσουν όλους τους πολίτες, με επίκεντρο τη μεσαία τάξη. Σχεδιάζονται παρεμβάσεις για την περαιτέρω μείωση της φοροδιαφυγής και την αντιμετώπιση των στεγαστικών προβλημάτων.
Σημαντικό μέρος των ανακοινώσεων θα περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις και κίνητρα για ηλεκτρονικές πληρωμές. Στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνονται:
- Αξιολόγηση της έκπτωσης φόρου για ηλεκτρονικές πληρωμές σε επαγγελματίες με υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής. Σημειώνεται ότι σήμερα παρέχεται έκπτωση 30% από το φορολογητέο εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ για δαπάνες σε 20 κατηγορίες επαγγελματιών. Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει σενάρια, από την κατάργηση της έκπτωσης μέχρι την αύξηση ή διπλασιασμό της.
- Μείωση των φορολογικών συντελεστών. Η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει το φαινόμενο της «φορολογικής διάβρωσης» όταν οι πολίτες μετακινούνται σε υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές λόγω πληθωρισμού, χωρίς να αυξάνεται η αγοραστική τους δύναμη. Ο Γιάννης Στουρνάρας πρότεινε ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος με έμφαση στη μεσαία τάξη.
- Κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομίας αναφέρθηκε στην ανάγκη εξέτασης των ψηφιακών εργαλείων που θα βοηθήσουν στη μείωση της φοροδιαφυγής.
- Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά τουλάχιστον μισή ποσοστιαία μονάδα.
- Μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% με σταδιακή κατάργηση τους επόμενους χρόνους.
Μέχρι το τέλος του έτους, το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στην εξομάλυνση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Τα χρέη των νοσοκομείων είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων. Σχηματίσθηκε ομάδα εργασίας στο ΥΠΕΘΟ για την επίλυση αυτού του ζητήματος.
Σημαντικό μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών ανέρχεται σε 1,65 δισ. ευρώ για τα νοσοκομεία, με αύξηση 161 εκατ. ευρώ μέσα σε ένα μήνα. Για τον ΕΟΠΥΥ, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές φθάνουν τα 253 εκατ. ευρώ.
Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό
Εξετάζεται επίσης η μείωση του ορίου οφειλών για υπαγωγή στον εξωδικαστικό μηχανισμό κάτω από τις 10.000 ευρώ.
Επιπλέον, το στεγαστικό πρόβλημα παραμένει κρίσιμο, με στόχο την αύξηση της προσφοράς ακινήτων μέσω της αξιοποίησης 25.000 ακινήτων από τράπεζες και servicers, μείωση του φόρου στα εισοδήματα από ακίνητα και άλλες παρεμβάσεις.