Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά της Συρίας.
Σχολιάζοντας το θέμα, η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Κάγια Κάλας, εξέφρασε την ελπίδα για συμφωνία στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Άμυνας.
«Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία για την άρση των οικονομικών κυρώσεων σχετικά με τη Συρία σήμερα», δήλωσε η Κάλας στους δημοσιογράφους πριν από τη σύνοδο, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη έχει την επιλογή είτε να βοηθήσει τη Συρία να σταθεροποιηθεί είτε να την αφήσει να βυθιστεί σε κατάσταση αντίστοιχη με αυτή του Αφγανιστάν.
Οι υπουργοί εξετάζουν την περίπτωση άρσης των οικονομικών κυρώσεων, διατηρώντας ωστόσο τις κυρώσεις που σχετίζονται με το καθεστώς του πρώην προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ και εισάγοντας μέτρα κατά παραβατών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με αξιωματούχους.
Προκαταρκτική συμφωνία των πρεσβευτών της ΕΕ
Οι πρεσβευτές της ΕΕ κατέληξαν σήμερα σε προκαταρκτική συμφωνία για μια πολιτική προσέγγιση στην άρση των οικονομικών κυρώσεων, όπως ανέφεραν διπλωμάτες, επισημαίνοντας ότι η τελική απόφαση ανήκει στους υπουργούς.
«Θέλουμε να υπάρξουν ευκαιρίες απασχόλησης και τρόποι βιοπορισμού για τον λαό της Συρίας, προκειμένου η χώρα να γίνει πιο σταθερή», τόνισε η Κάλας.
Σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες, οι κυρώσεις που ενδέχεται να αρθούν αφορούν κυρίως το συριακό τραπεζικό σύστημα, το οποίο παραμένει απομονωμένο από τις διεθνείς κεφαλαιαγορές, ενώ προγραμματίζεται και η αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της Συρίας.
Ωστόσο, οι 27 δεν αποκλείουν την επιβολή νέων κυρώσεων στους υπεύθυνους για τη βία κατά των Αλαουιτών στη Συρία τις τελευταίες εβδομάδες.
Την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ότι σκοπεύει να δώσει εντολή για την άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Συρίας.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters