Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης για τη δημιουργία Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων είναι μέρος της προσπάθειας αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ασθένεια του ελληνικού πληθυσμού. Η δήλωση έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικού νομοσχεδίου στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Η παχυσαρκία είναι μια σοβαρή πάθηση που οδηγεί σε πολλές άλλες ασθένειες. Η Ελλάδα κατατάσσεται στις τρεις πρώτες χώρες της ΕΕ για την παχυσαρκία και στην πρώτη θέση για την παιδική παχυσαρκία», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης. Πρόσθεσε ότι οι ειδικοί που θα συμβουλεύουν τους πολίτες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες θα πρέπει να είναι πιστοποιημένοι, με καταγεγραμμένα στοιχεία, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των υπηρεσιών τους και να υπάρχει δυνατότητα τιμωρίας για κακή εκτέλεση καθήκοντος. Σήμερα, το τοπίο είναι χαοτικό, καθώς πολλοί αυτοαποκαλούνται διατροφολόγοι χωρίς τη απαιτούμενη πιστοποίηση. «Στέλνουμε ένα μήνυμα ότι το υπουργείο αντιμετωπίζει το ζήτημα της διατροφής ως κάτι πρωτεύον» πρόσθεσε, αναφέροντας ότι στο μέλλον θα εξετάσουν την ένταξη των διατροφολόγων στο σύστημα αποζημίωσης του ΕΟΠΠΥ.
Απαντώντας σε ανησυχίες της αντιπολίτευσης, ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει την ίδρυση ενός πανεπιστημιακού νοσοκομείου για μητέρες και παιδιά στο νοσοκομείο Αγίας Βαρβάρας, το οποίο αυτή τη στιγμή λειτουργεί σε μόλις 20% της δυναμικότητάς του και βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο “Αττικόν”. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία περιλαμβάνει τη μεταφορά των γυναικολογικών, μαιευτικών και παιδιατρικών κλινικών από το “Αττικόν” στο νέο νοσοκομείο, δημιουργώντας έτσι ένα σύγχρονο παιδιατρικό και γυναικολογικό νοσοκομείο στη δυτική Αττική, υπό την αιγίδα και τη διοίκηση καθηγητών του “Αττικόν”. Η κίνηση αυτή θα ελαφρύνει το υγειονομικό βάρος στο υπάρχον νοσοκομείο και θα προσθέσει 200-250 κρεβάτια, μειώνοντας τα ράντζα στους διαδρόμους και βελτιώνοντας την κατάσταση στο “Αττικόν” μέσα σε ενάμισι χρόνο.
Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι στο νέο νοσοκομείο θα περιλαμβάνεται πανεπιστημιακή κλινική για γυναίκες και παιδιά, καθώς και ψυχιατρική κλινική, με υποδομές που έχουν ήδη δημιουργηθεί από την οικογένεια Αγγελικούση. «Έτσι, θα έχουμε ένα σημαντικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο στη δυτική Αττική που θα αναλαμβάνει όλα τα σχετικά περιστατικά και θα βοηθήσει στην εξάλειψη των ραντζών στο “Αττικόν”», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης. Για τους εργαζόμενους από το νοσοκομείο Αγίας Βαρβάρας που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Νίκαιας, διευκρίνισε ότι αυτοί που επιθυμούν να παραμείνουν στη Νίκαια, μπορούν να το κάνουν.
Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «απολύτως ψευδές» τους ισχυρισμούς που αναπαράγουν κόμματα της αντιπολίτευσης αναφορικά με ένα περιστατικό που αφορούσε γιατρό στην Πάτρα, ο οποίος είχε εγκαταλείψει το νοσοκομείο μετά από 36 ώρες εφημερίας. «Η γυναίκα είναι στο νοσοκομείο, αλλά οι αναφορές είναι ψευδείς. Μήπως πιστεύετε ότι αν ψεύδεσθε για το ΕΣΥ, κάνετε κακό στον υπουργό; Είναι προφανές ότι οι ιδιωτικές κλινικές κερδίζουν από την αμφισβήτηση της εμπιστοσύνης του κόσμου στο δημόσιο σύστημα υγείας», κατέληξε ο υπουργός, καλώντας την αντιπολίτευση να αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στον τομέα της Υγείας.