Ο Πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα συμμετάσχει σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βαλένθια της Ισπανίας. Στο συνέδριο θα εκλεγεί η νέα ηγεσία της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς για τα επόμενα τρία χρόνια, σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εν μέσω των μεταβαλλόμενων γεωπολιτικών και οικονομικών συνθηκών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνέδριο αναμένεται να εστιάσει στις ευρωπαϊκές προκλήσεις όπως η συλλογική ασφάλεια και άμυνα, η ανταγωνιστικότητα, και η προάσπιση των δημοκρατικών θεσμών. Η ΕΕ στοχεύει να προχωρήσει με την υλοποίηση του προγράμματος ReArm, ενισχύοντας τις αποτρεπτικές δυνατότητες και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Η Ελλάδα έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις διαβουλεύσεις για την ανάπτυξη της στρατηγικής αυτής, ιδιαίτερα στην πρόταση για δημοσιονομική ευελιξία.
Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τον εκλεγμένο καγκελάριο της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, τον πρωθυπουργό της Φινλανδίας Πετέρι Όρπο και τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον, ενώ ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης, διεκδικεί μία από τις θέσεις αντιπροέδρου του ΕΛΚ.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, η ευρωπαϊκή ατζέντα και οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις του Πρωθυπουργού, σε συνδυασμό με τη σταθερότητα στην Ελλάδα, τονίζουν τη σημασία της ΝΔ εντός του ΕΛΚ και τον ενισχυμένο ρόλο της Ελλάδας στη λήψη ευρωπαϊκών αποφάσεων, ιδιαίτερα σε ένα πλαίσιο γεμάτο προκλήσεις που θα επηρεάσουν το μέλλον της ΕΕ.
Θυμίζουμε ότι ο Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος έχει συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό στο Βερολίνο, υποστηρίζει μια πιο δυναμική πολιτική στον τομέα των εξοπλισμών για την ασφάλεια της Ευρώπης. Οι ηγέτες της Φινλανδίας και της Σουηδίας συμμετείχαν μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Σύνοδο Βορρά-Νότου τον περασμένο Δεκέμβριο, όπου συζητήθηκαν στόχοι και στρατηγικές για τις ανάγκες και τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας, λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμία της κυβέρνησης Τραμπ να μειώσει την στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ευρώπη και να αυξήσει τον στόχο των αμυντικών δαπανών για τα μέλη του NATO.