Μια ολοκληρωμένη προστασία για τους καταναλωτές από φαινόμενα κερδοσκοπίας είναι σε διαδικασία ανάπτυξης από το υπουργείο Ανάπτυξης. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή πλησιάζει στην ολοκλήρωση μιας νέας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, που θα επιτρέπει στους καταναλωτές να αναφέρουν παραπλανητικές εκπτώσεις και παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους εύκολα με ένα «κλικ».
Αρθρογράφος: Δημήτρης Χριστούλιας
Λειτουργία της νέας εφαρμογής
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα καινοτόμος εφαρμογή αναμένεται να είναι έτοιμη το Φθινόπωρο, με δυνατότητα για επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες, όπως ήδη συμβαίνει μέσω της πλατφόρμας kataggelies.mindev.gov.gr.
Η σημαντική διαφορά της νέας εφαρμογής είναι ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να αποστέλλουν φωτογραφίες, για παράδειγμα, των τιμών προϊόντων που θεωρούν αδικαιολόγητες, καθώς και ταμπελών που δεν πληρούν τις προδιαγραφές του υπουργείου. Έτσι, οι καταγγελίες θα συνοδεύονται από φωτογραφικό υλικό.
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, έχει δώσει σαφείς εντολές ώστε οι διαδικασίες να επιταχυνθούν, ώστε η πολιτεία να έχει έναν ισχυρό μηχανισμό ελέγχων με το πάτημα ενός κουμπιού.
Οι πληροφορίες δείχνουν ότι η ανάπτυξη της εφαρμογής είναι σε προχωρημένο στάδιο και οι πρώτες δοκιμές αναμένονται σύντομα. Στόχος είναι να είναι διαθέσιμη πιθανώς τον Σεπτέμβριο, δίνοντας τους καταναλωτές ένα νέο «όπλο» στη μάχη κατά της ακρίβειας, αλλά και στο υπουργείο την ικανότητα για πιο αποτελεσματικούς ελέγχους.
Στοχευμένοι έλεγχοι
Οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν φωτογραφίες με προϊόντα και την επωνυμία των καταστημάτων όπου τα εντόπισαν. Έτσι, θα μπορούν να αποδεικνύουν π.χ. ότι ένα προϊόν πωλείται 20% ακριβότερα ενώ προσφέρεται με έκπτωση 10%, κάτι που απαγορεύεται από τον νόμο.
Οι ελεγκτές του υπουργείου Ανάπτυξης θα έχουν τη δυνατότητα να διασταυρώνουν γρήγορα τα στοιχεία που τους παρέχονται από τους καταναλωτές και να αποστέλλουν ηλεκτρονικά πρόστιμα σε παραβάτες, χωρίς να απαιτείται επιτόπιος έλεγχος. Με αυτόν τον τρόπο, οι ελεγκτές θα μπορούν να διεξάγουν στοχευμένους ηλεκτρονικούς ελέγχους.
Έτσι, θα μπορούν να γίνονται καθημερινά πολλοί έλεγχοι και να επιβάλλονται άμεσα υψηλά πρόστιμα, με κύριο ρόλο τους καταναλωτές. Επιπλέον, οι ελεγκτικές ομάδες του υπουργείου θα διενεργούν και επιτόπιους ελέγχους αν τα καθιστά αναγκαίο η κατάσταση.