Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει αύριο Δευτέρα (12/5) στη Ρώμη για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) Ελλάδας-Ιταλίας, όπου θα συνπροεδρεύσει με την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι.
Θυμίζεται ότι το ΑΣΣ Ελλάδας-Ιταλίας είχε προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο, αλλά αναβλήθηκε λόγω πολιτικών εξελίξεων που αφορούν το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Ένα θέμα που ενδέχεται να εξεταστεί μεταξύ του Κ. Μητσοτάκη και της Τζ. Μελόνι έχει να κάνει με τις προγραμματισμένες επενδύσεις της Hellenic Train, ιδιαίτερα μετά από την επισήμανση του πρωθυπουργού στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, πως «η Hellenic Train πρέπει να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις, περιλαμβανομένης της προμήθειας νέου τροχαίου υλικού».
Επίσης, πριν από τη συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Τζ. Μελόνι, είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, με τον Ιταλό Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Ματέο Σαλβίνι.
Στόχος της συνάντησης είναι η στρατηγική συνεργασία για τη βελτίωση της ασφάλειας και της αξιοπιστίας του σιδηροδρομικού δικτύου στην Ελλάδα.
Η ελληνοιταλική ΑΟΖ και ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός
Η χρονική στιγμή του ΑΣΣ Ελλάδας-Ιταλίας δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς πραγματοποιείται αμέσως μετά τη συνεδρίαση του ΑΣΣ Ελλάδας – Αιγύπτου, δύο κρατών που έχουν υπογράψει συμφωνία οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών για τη δημιουργία κοινής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).
Οι συμφωνίες αυτές αποτυπώνονται στο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό και προέκυψαν από διμερείς διαπραγματεύσεις, βάσει των κανόνων του Δικαίου της Θάλασσας και των αρχών καλής γειτονίας.

Μεταναστευτικό
Το μεταναστευτικό θα είναι επίσης ψηλά στην ατζέντα, καθώς αποτελεί κρίσιμο ζήτημα σε μια περίοδο γεωπολιτικών αναταραχών.
Η Ελλάδα, η Ιταλία και η Αίγυπτος συνεργάζονται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που σχετίζονται με τις μεταναστευτικές ροές, προωθώντας κοινές πολιτικές και ενισχύοντας τις ευρωπαϊκές πολιτικές ασύλου και συνοριακής ασφάλειας.
Πάντως, η Ιταλία ακολουθεί πιο αυστηρή προσέγγιση, έχοντας συνάψει συμφωνίες με χώρες όπως η Αλβανία, η Τυνησία και η Λιβύη για την αποδοχή μεταναστών σε κέντρα υποδοχής εκτός των ιταλικών συνόρων.
Η φιλία Μελόνι – Τραμπ και ο παράγοντας Τουρκία
Αμυντικά και διπλωματικά, η συνάντηση Κ. Μητσοτάκη – Τζ. Μελόνι έρχεται ύστερα από τη συνάντηση της Ιταλίδας πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στην οποία τον χαρακτήρισε «σπουδαίο πρωθυπουργό».
Η Μελόνι έχει τονίσει επίσης την ανάγκη για μια ρεαλιστική προσέγγιση της Ε.Ε. απέναντι στις ΗΠΑ, με στόχο την αποφυγή εμπορικών εντάσεων και την ενίσχυση των διατλαντικών σχέσεων.

Η συνάντηση έρχεται επίσης μετά από την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ιταλία, σε μια περίοδο όπου τα δύο κράτη ενισχύουν τη συνεργασία τους στον τομέα της άμυνας, με σημαντικές συμφωνίες, όπως η ίδρυση κοινής επιχείρησης μεταξύ της ιταλικής Leonardo και της τουρκικής Baykar για την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV).
Επιπλέον, η Baykar εξαγόρασε την ιταλική Piaggio Aerospace, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο τη συνεργασία στον αμυντικό τομέα.

Η διεθνής και ευρωπαϊκή κοινότητα παρακολουθεί στενά τη σχέση Μελόνι – Ερντογάν, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος βλέπει την Ιταλία ως «παράθυρο» για να αποκτήσει επιρροή στον επαναξοπλισμό της Ευρώπης.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει την ανάγκη προσοχής σε αυτή τη συνεργασία, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «η συνεργασία της Ε.Ε. με τρίτες χώρες στον τομέα της άμυνας δεν μπορεί να είναι αντίθετη στα στρατηγικά συμφέροντα της Ε.Ε. και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την εξωτερική πολιτική και άμυνα».
Ενδεχόμενο Αγοράς Ιταλικών Φρεγατών FREMM
Τέλος, στον τομέα της άμυνας είναι σε εφαρμογή η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030», η οποία περιλαμβάνει την ενίσχυση του πολεμικού ναυτικού.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, ανέφερε πρόσφατα ότι εξετάζεται η πιθανότητα απόκτησης δύο φρεγατών κλάσης Bergamini/FREMM.
Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «υπάρχει η δυνατότητα να αποκτήσουμε δύο ιταλικές μεταχειρισμένες φρεγάτες Bergamini 8.000 τόνων», και ότι «η FREMM είναι προοίμιο για την Constellation, τη νέα γενιά φρεγάτας που σκοπεύουμε να κατασκευάσουμε με τις ΗΠΑ».