Μέχρι την επόμενη Δευτέρα, όπως φαίνεται μέχρι τώρα, το ΠΑΣΟΚ θα υποβάλει αίτημα για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σχετικά με το δυστύχημα στα Τέμπη, με πιθανότητα να το κάνει και σήμερα.
Η πρόταση θα περιλαμβάνει κατηγορίες κατά του πρώην υπουργού Κώστα Καραμανλή, καθώς και των Μιχάλη Παπαδόπουλου, Γιώργου Καραγιάννη και Γιάννη Κεφαλογιάννη. Οι κατηγορίες θα επεκτείνονται πέρα από την παράβαση καθήκοντος, εστιάζοντας στο κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, στο πλαίσιο του άρθρου 291 του Ποινικού Κώδικα, όπως έχει διαμορφωθεί με τον νόμο 4619/2019.
Σήμερα, το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας, με επικεφαλής τον Νίκο Ανδρουλάκη, θα συνεδριάσει μαζί με τους τρεις βουλευτές που συμμετείχαν στην προανακριτική επιτροπή για τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Ακολουθεί συνεδρίαση της Κ.Ο. όπου θα παρουσιαστεί η πρόταση, είτε σήμερα είτε τη Δευτέρα, πριν διαβιβαστεί στη Βουλή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί ότι ο πρώην υπουργός και οι υφυπουργοί του είχαν ενημερωθεί γραπτώς και προφορικώς για τα προβλήματα ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου και την ανάγκη λήψης μέτρων.
Η κατηγορία για κακούργημα προϋποθέτει ποινικές συνέπειες (από τρία χρόνια φυλάκισης έως ισόβια), για όσους παραβιάζουν την ασφάλεια των συγκοινωνιών, είτε άμεσα είτε λόγω αμέλειας.
Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ θα περιλαμβάνει και αναφορά στον υπουργό Μεταφορών επί ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστο Σπίρτζη, του οποίου όμως οι ποινικές ευθύνες έχουν παραγραφεί. Ωστόσο, μπορεί να εξεταστεί κατά τη διάρκεια της προανάκρισης για θέματα που τον αφορούν. Ο Χρήστος Σπίρτζης έχει δημόσια ζητήσει να ελεγχθεί από ειδική επιτροπή της Βουλής ή από την προανακριτική.
Από το ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι η πρότασή τους βασίζεται σε στοιχεία από τη δικογραφία της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η οποία έχει επεξεργαστεί με σοβαρότητα από τη νομική ομάδα του κόμματος σε συνεργασία με τον πρόεδρο.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι, δεδομένου ότι οι υφιστάμενοι του κ. Καραμανλή εξετάζονται από τη δικαιοσύνη για κακουργηματικές πράξεις, δεν μπορεί να ισχύσει κάτι διαφορετικό για τον προϊστάμενο υπουργό. Η ΝΔ αντέτεινε ότι η πρόταση δεν έχει λογική και νομική βάση.
Στη Χαριλάου Τρικούπη πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει δυσκολίες, με πληροφορίες που αναφέρουν ότι η προανακριτική θα εστιάσει σε πλημμελήματα για τον Κώστα Καραμανλή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι προσπαθεί να “ρίξει στα μαλακά” τον πρώην υπουργό.
Κίνηση της κυβέρνησης
Η ΝΔ εξετάζει δύο επιλογές. Η πρώτη είναι να υποβάλει αίτημα για προανακριτική σχετικά με πλημμέλημα και να ζητήσει άμεση παραπομπή στο δικαστικό συμβούλιο, ακολουθώντας τη διαδικασία που εφαρμόστηκε για τον Χρήστο Τριαντόπουλο. Αν το δικαστικό συμβούλιο εμπλουτίσει το κατηγορητήριο, οι κατηγορίες θα υιοθετηθούν από τη Βουλή.
Η δεύτερη εκδοχή είναι να ζητήσει γνωμοδότηση από ειδικό γνωμοδοτικό συμβούλιο δικαστών, πρόταση που μπορεί να προέλθει από 30 βουλευτές. Αυτό μπορεί να γίνει είτε για τη δική της πρόταση είτε για πρόταση άλλου κόμματος.
Το ΠΑΣΟΚ έχει ζητήσει την κανονική λειτουργία της προανακριτικής επιτροπής, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, ασκώντας τις ανακριτικές και εισαγγελικές της αρμοδιότητες.
Συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς
Τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά προχωρούν στις δικές τους ενέργειες. Οι πρόεδροί τους, Σωκράτης Φάμελλος και Αλέξης Χαρίτσης, συναντήθηκαν χθες για να συντονίσουν τις κινήσεις τους. Διαθέτουν από κοινού τους αναγκαίους 30 βουλευτές.
Μετά τη συνάντησή τους, διοχετεύθηκε η κοινή βούληση για πλήρη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών όλων των εμπλεκομένων και για όλα τα αδικήματα. Συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική Προκαταρκτική Επιτροπή, απορρίπτοντας την προηγούμενη διαδικασία του Χρήστου Τριαντόπουλου.
Στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει συνεργασία των δύο κοινοβουλευτικών ομάδων για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης.