Η παραοικονομία στην Ελλάδα εκτιμάται σε 41 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον Ιωάννη Τσουκαλά, επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.
Ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε ότι ο δημοσιονομικός χώρος από την εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού ανέρχεται σε 1,5 δισ. ευρώ, ποσό που πρέπει να αξιοποιηθεί ολοκληρωτικά για τη μείωση της φορολογίας των μισθωτών. Όσον αφορά τη φορολογική κλίμακα, προτείνεται η μείωση του συντελεστή 44% για εισοδήματα που ξεπερνούν τα 40.000 ευρώ.
Η εκτίμηση για την παραοικονομία προκύπτει αφαιρώντας από το σύνολο των δηλωθέντων εισοδημάτων το ποσό της ιδιωτικής κατανάλωσης. Για το 2023, τα δηλωθέντα εισοδήματα ήταν 110 δισ. ευρώ, ενώ η ιδιωτική κατανάλωση φτάνει τα 151 δισ. ευρώ, καθιστώντας την παραοικονομία περίπου 41 δισ. ευρώ, ήτοι 16%-18% του ΑΕΠ.
Η παραοικονομία περιλαμβάνει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες που διαφεύγουν της επίσημης καταγραφής και φορολόγησης. Ανάμεσα σε αυτές είναι:
- Αδήλωτη εργασία.
- Πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών χωρίς αποδείξεις.
- Διακίνηση αγαθών που δεν δηλώνονται.
- Αποφυγή φορολογίας και κοινωνικών εισφορών.
- Παράνομες ή μη δηλωμένες δραστηριότητες.
Φορολογικές Ελαφρύνσεις για Μισθωτούς
Ο κ. Τσουκαλάς υπολόγισε ότι από την τρέχουσα δημοσιονομική διαχείριση μπορεί να διασφαλιστεί συνολικά 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ από την υπεραπόδοση της οικονομίας και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ από την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών στον υπολογισμό του ισοζυγίου της γενικής κυβέρνησης.
Επισήμανε ότι όλο το ποσό θα πρέπει να διατεθεί για φορολογικές ελαφρύνσεις υπέρ των μισθωτών, κυρίως μέσω παρεμβάσεων στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που θα στοχεύουν:
- Στην εξάλειψη του χάσματος 13 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ του 9% του πρώτου φορολογικού κλιμακίου και του 22% του επόμενου.
Αυτό προϋποθέτει τη μείωση του συντελεστή 22% για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ, με την εισαγωγή ενδιάμεσων κλιμακίων ώστε η κλίμακα να γίνει πιο προοδευτική.
- Να μην επιβάλλεται ο ανώτατος συντελεστής φόρου 44% πάνω από το εισόδημα των 40.000 ευρώ.
Είναι αναγκαίο να εξεταστεί είτε η δραστική μείωση αυτού του συντελεστή είτε η αύξηση του εισοδηματικού ορίου εφαρμογής του.
Ο στόχος των προτάσεων είναι η σημαντική ελάφρυνση των μεσαίων εισοδημάτων, κυρίως αυτών μεταξύ 10.000 και 50.000 ευρώ.
Ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε ακόμα ότι το κενό ΦΠΑ ανέρχεται στο 10% και για να φτάσει το 7%, όντας ο μέσος όρος της ΕΕ, απαιτείται η εξασφάλιση επιπλέον εσόδων από ΦΠΑ 1 δισ. ευρώ ετησίως, δηλαδή συνολικά 3 δισ. ευρώ, αντί για 2 δισ. ευρώ που εξασφαλίζονται σήμερα.