Αντίκτυπος των δηλώσεων Μητσοτάκη για την αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος
Η ΑΔΕΔΥ εκφράζει σφοδρές αντεγκλήσεις σχετικά με τις αναφορές του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος που αφορά τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. «Μετά τη δημοσκόπηση μιας κυριακάτικης εφημερίδας για τη μονιμότητα στο Δημόσιο, ο Πρωθυπουργός δήλωσε σε ραδιοφωνική του εκπομπή ότι το κόμμα του θα προτείνει την κατάργησή της κατά τη διάρκεια της συνταγματικής αναθεώρησης. Μια κυβέρνηση που έχει διπλασιάσει τον αριθμό των μετακλητών υπαλλήλων (από 1.700 σε 3.350) θέλει να αναιρέσει την ιστορική μεταρρύθμιση του Ελευθέριου Βενιζέλου το 1911, η οποία επιδιώκει την αποφυγή κομματικών διορισμών και εξασφαλίζει μια ακομμάτιστη δημόσια διοίκηση» σημειώνει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.
Έντονες επικρίσεις για την επιστροφή σε προ του 1911 καταστάσεις
Η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί επίσης τον κ. Μητσοτάκη ότι «στοχεύει να μας επαναφέρει σε καταστάσεις προ του 1911, όπου οι κυβερνήσεις απέλυαν δημοσίους υπαλλήλους και προσλάμβαναν δικούς τους, επιδιώκοντας να καθιερώσουν ένα καθεστώς μετακλητών στο Δημόσιο».
Η παρέμβαση του Πρωθυπουργού έρχεται λίγες μέρες πριν από την πρότυπη δίκη για την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, ένα αίτημα που υποστηρίζεται ευρέως από την ελληνική κοινωνία, καθώς κανείς δεν κατανοεί γιατί οι δημόσιοι υπάλληλοι αποκλείονται από μπόνους που παρέχονται στον ιδιωτικό τομέα επτά χρόνια μετά την έξοδο από τα μνημόνια.
Αναφορές στον κοινωνικό αυτοματισμό
«Ο Πρωθυπουργός, αντιμέτωπος με την αποτυχία της πολιτικής του, χρησιμοποιεί για άλλη μία φορά τον κοινωνικό αυτοματισμό. Στη σκιά των βαρών που δημιούργησε η κυβέρνησή του, αγνοεί τις αυξανόμενες ανάγκες των εργαζομένων και επιχειρεί να θέσει σε συζήτηση την κατάργηση της μονιμότητας και τις απολύσεις στο Δημόσιο».
«Ποιο το όφελος από την επιστροφή σε εποχές όπου ο νυν Πρωθυπουργός, ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, οδηγούσε σε απολύσεις χιλιάδες εργαζόμενους; Ιδιαίτερα όταν η κυβέρνηση αρνείται να αντιμετωπίσει την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων υπηρεσιών, συντηρώντας ρουσφετολογικές πρακτικές» συνεχίζει η ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι η μονιμότητα των δημόσιων υπαλλήλων, συνταγματικά θεσπισμένη εδώ και 114 χρόνια, αποσκοπεί στην προστασία του δημοσίου συμφέροντος και στην ανεξαρτησία των εργαζομένων από πολιτικές πιέσεις. «Αυτή η μονιμότητα είναι κανονικότητα σε πολλές χώρες με δημοκρατικούς θεσμούς και ισχυρό Κράτος Δικαίου» καταλήγει η ΑΔΕΔΥ, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε απόπειρα της κυβέρνησης να ανατρέψει αυτή τη διαδικασία θα έχει σοβαρές συνέπειες.