Sure! Here’s a rewritten version of the content:
Ο Ντόναλντ Τραμπ ενέκρινε την πρώτη αποστολή αμερικανικών όπλων στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας, αμέσως μετά την υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον και Κιέβου για την εκμετάλλευση σπάνιων γαιών στην Ουκρανία, που έγινε στις 30 Απριλίου.
Η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε επίσημα το Κογκρέσο την Πρωτομαγιά για την πρόθεσή της να στείλει οπλικά συστήματα στην Ουκρανία, αξίας τουλάχιστον 50 εκατομμυρίων δολαρίων, σε μια κίνηση που θεωρείται σαφές μήνυμα προς τη Μόσχα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο βρετανικός Guardian αποκαλύπτει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε το «πράσινο φως» για τη στρατιωτική αποστολή, προειδοποιώντας παράλληλα τη ρωσική ηγεσία ενόψει πιθανών επιθέσεων ή καθυστερήσεων από την πλευρά της.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο Τραμπ συνέδεσε άμεσα την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας με τη συμφωνία για τα ορυκτά, ανταγωνιζόμενος ένα από τα βασικά αιτήματα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος ζητούσε άμεση αποστολή οπλικών συστημάτων για την ενίσχυση της άμυνας κατά των ρωσικών δυνάμεων.
Όπως αναφέρει η Kyiv Post, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές από το Κίεβο, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη ξεκινήσει την αποστολή όπλων που εκτιμάται ότι θα υπερβεί το ποσό των 50 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η συμφωνία για τις σπάνιες γαίες, παρόλο που παραμένουν τεχνικές λεπτομέρειες για την ολοκλήρωσή της, δεν φαίνεται να απειλείται από διαδικαστικές εκκρεμότητες σύμφωνα με αναλυτές.
Ειδικοί από την Ουκρανία, όπως αναφέρει η New York Times, επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση του Κιέβου αντέτεινε αντιστάσεις σε υπερβολικές απαιτήσεις από την Ουάσινγκτον, διατηρώντας σαφή εθνική γραμμή κάτω από έντονες πιέσεις.
Ο Πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμιχάλ, δήλωσε ότι η χώρα του θα διατηρήσει πλήρη έλεγχο του υπεδάφους, των υποδομών και των φυσικών πόρων της.
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι η Ουκρανία κατάφερε να πείσει τον Τραμπ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι απαιτεί αποπληρωμή για τα αμερικανικά όπλα που έχουν ήδη παραδοθεί.
Στη συμφωνία αναφέρεται ρητά ότι δεν υπάρχει θέμα υποταγής της Ουκρανίας στη νομική δικαιοδοσία των ΗΠΑ, ενώ η ευρωπαϊκή της προοπτική και η πιθανή μελλοντική ένταξή της στην ΕΕ παραμένουν ανεπηρέαστες.
Στον χάρτη που δημοσίευσε ο Guardian αποτυπώνονται οι περιοχές με σπάνιες γαίες στην Ουκρανία και ποια τμήματά τους βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο, υπογραμμίζοντας τη γεωστρατηγική σημασία της συμφωνίας.
Η συμφωνία πρέπει τώρα να εγκριθεί από την ουκρανική Βουλή, ενώ η τεχνική συμφωνία βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας.
Η επίδραση της συμφωνίας στις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας, είτε στο πεδίο είτε σε διπλωματικό επίπεδο, παραμένει προς αξιολόγηση στο μέλλον.
Κυβερνητικές πηγές στην Ουκρανία ελπίζουν ότι η υπογραφή της συμφωνίας θα ενισχύσει τη συνεργασία με την Ουάσινγκτον, δημιουργώντας θετικότερο κλίμα στις σχέσεις Κιέβου–Τραμπ.