Σήμερα, οι αγοραστές στο Χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται να κάνουν μια παύση, επιλέγοντας να αφομοιώσουν τα κέρδη τους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους πωλητές να ανακτήσουν τον έλεγχο.
Η ελληνική αγορά, ωστόσο, εξακολουθεί να βρίσκεται σε απόσταση – βολής από το ορόσημο των 1.800 μονάδων (το υψηλότερο σημείο από τον Μάιο του 2010), έχοντας σημειώσει έως τώρα ράλι άνω του 21% από τις αρχές της χρονιάς και πάνω από 22% από τα χαμηλά του Απριλίου.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη και τις γενναιόδωρες μερισματικές αποδόσεις, καθώς και στη βελτίωση του διεθνούς κλίματος, με τον γερμανικό DAX να καταγράφει νέα ρεκόρ μετά την αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου.
Στην 3η συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει μικρή πτώση -0,32%, φτάνοντας τις 1.782,79 μονάδες, χάνοντας περίπου έξι μονάδες από το κλείσιμο της Τρίτης (1.788,57 μονάδες).
Η διακύμανση σήμερα εκτείνεται σε τέσσερις μονάδες (από 1.780,99 έως 1.784,52 μονάδες), ενώ ο τζίρος των συναλλαγών ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο 15λεπτο.
Χρηματιστήριο: Οι 25 δισεκατομμυριούχοι που ελέγχουν το 86% της αγοράς
«Γλυκοκοιτάζει» τις 1.800 μονάδες
Το Χρηματιστήριο Αθηνών πλησιάζει το ορόσημο των 1.800 μονάδων και φαίνεται ότι διανύει μια ευνοϊκή περίοδο.
Ο Γενικός Δείκτης έχει σημειώσει κέρδη άνω του 22% από το χαμηλό του Απριλίου και πάνω από 21% από τις αρχές του 2025, φτάνοντας στις 1.780 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάιο του 2010 (15ετές υψηλό).
Αυτό έχει αυξήσει την επιθυμία των επενδυτών για την κατάκτηση των 1.800 μονάδων, αν και η ελληνική αγορά σημειώνει θετικά αποτελέσματα για 5ο συνεχόμενο έτος.
Στην ανοδική πορεία συμβάλλουν τα ισχυρά θεμελιώδη, οι μερισματικές αποδόσεις, οι επιχειρηματικές συμφωνίες, οι ελκυστικές αποτιμήσεις και η σταθερή μακροοικονομική κατάσταση.
Ωστόσο, με αύξηση άνω του 5% στις τελευταίες επτά συνεδριάσεις, είναι φυσικό να παρατηρούνται σποραδικές διορθώσεις και κατοχύρωση κερδών, καθώς οι διεθνείς μεταβλητότητες παραμένουν δυναμικές.
Όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία του α’ τριμήνου, η Optima Bank ανακοινώνει καθαρή κερδοφορία 39 εκατομμυρίων ευρώ, σε σύγκριση με 32,7 εκατομμύρια ευρώ πέρυσι (+19%), και απόδοση 24,8% στα ίδια κεφάλαια.
Από την άλλη, ο ΟΤΕ ενημέρωσε ότι ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά +0,1% (878,8 εκατομμύρια ευρώ) και τα καθαρά κέρδη κατά +10,5% (148,9 εκατομμύρια ευρώ).
Επίσης, η Κρι Κρι ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 7,2 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένα από 6,8 εκατομμύρια ευρώ, με EBITDA πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ και κύκλο εργασιών 66,3 εκατομμυρίων ευρώ.
Σήμερα, οι μέτοχοι της Premia αποκτούν δικαίωμα είσπραξης μερίσματος 0,03 ευρώ (dividend yield 2,4%).
Αφορά δε τον MSCI, η αναδιάρθρωση των δεικτών διατήρησε την σύνθεση του Standard Greece, που περιλαμβάνει τις Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Alpha, Metlen, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΟΤΕ και ΔΕΗ.
Στον MSCI Small Cap, προστέθηκε η μετοχή του ΟΛΠ, χωρίς διαγραφή άλλων ελληνικών εταιρειών, και θα τεθεί σε εφαρμογή από 30 Μαΐου.
Ο επενδυτικός κουμπαράς των εισηγμένων: Αυξημένη μόχλευση με «τσεκ» στην ασφάλεια κεφαλαίων
Συσσώρευση στο εξωτερικό
Στο εξωτερικό, η αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα, επιτρέποντας στα περισσότερα χρηματιστήρια να ανακτήσουν τις απώλειες του Απριλίου. Οι θετικές ανακοινώσεις για τον αμερικανικό πληθωρισμό που κινήθηκε εντός των αναμενόμενων ορίων, έχουν επίσης συμβάλλει.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 545 μονάδες, ενώ ο γερμανικός DAX συσσωρεύει δυνάμεις στα ιστορικά υψηλά των 23.650 μονάδων (+0,1%). Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τα futures της Wall Street προμηνύουν ήπια άνοδο, με τον Nasdaq να συμπληρώνει πέντε διαδοχικά θετικά κλεισίματα.
(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)