Η χρηματική δαπάνη παραμένει το κύριο κριτήριο για την επιλογή τροφίμων, με την ποιότητα να κερδίζει έδαφος, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ)
Η έρευνα διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 2025 και εξερεύνησε διάφορα θέματα σχετικά με τη συμπεριφορά των καταναλωτών και τις αγορές τους.
Πόσο συχνά επισκέπτονται οι καταναλωτές τα σούπερ μάρκετ

Γενικά, παρατηρείται σταθερότητα στους βασικούς παράγοντες αγοραστικής συμπεριφοράς. Οι καταναλωτές επισκέπτονται κατά μέσο όρο 3,2 σούπερ μάρκετ την εβδομάδα, ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με πέρυσι, καταγραφόμενοι περίπου 13 επισκέψεις μηνιαίως. Αυτές οι επισκέψεις πραγματοποιούνται σε περίπου 2,2 διαφορετικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, υποδεικνύοντας τις πολυκαναλικές τάσεις.
Μειωμένη εβδομαδιαία δαπάνη
Εντυπωσιακό είναι ότι, παρά τις ανατιμήσεις, οι καταναλωτές δηλώνουν μικρότερη εβδομαδιαία δαπάνη, κάτι που μπορεί να οφείλεται σε μικρότερες αγορές ή σε αύξηση δαπανών σε άλλα είδη. Πιο συγκεκριμένα, τα αρτοπωλεία καταγράφουν τις περισσότερες μηνιαίες επισκέψεις με 10, ακολουθούμενα από καφετέριες με 6, μίνι μάρκετ με 5,5, και εξειδικευμένα καταστήματα με περίπου 4.
Μέσος όρος μηνιαίων επισκέψεων

Κριτήρια επιλογής τροφίμων από τους καταναλωτές

Η έρευνα αποκαλύπτει μια διαφοροποίηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή τροφίμων από τους καταναλωτές παρουσιάζονται σταδιακά. Η χρηματική δαπάνη παραμένει το κύριο κριτήριο με 47%, αν και σημειώνει μείωση σε σχέση με το 2024. Η ποιότητα έρχεται δεύτερη, με το 30% των καταναλωτών να την επισημαίνει, σημειώνοντας αύξηση συγκριτικά με πέρσι. Αυτό δείχνει ότι οι καταναλωτές αρχίζουν να δίνουν λιγότερη σημασία στην τιμή απ’ ότι πέρυσι, με τη διαφορά ανάμεσα στα δύο κριτήρια να κλείνει σημαντικά.
Προτίμηση χαμηλών τιμών έναντι προσφορών και εκπτώσεων
Σύμφωνα με την έρευνα, οι καταναλωτές δείχνουν σαφώς προτίμηση στις χαμηλές τιμές παρά στις προσφορές. Από το 2017 έως το 2022, η πλειοψηφία προτιμούσε προσφορές, αλλά από το 2023 και ύστερα, οι περισσότεροι δεν επιζητούν πια προσφορές, με μόνο το 19% να τις προτιμά.
Ωστόσο, το 58% των καταναλωτών δηλώνει ότι αναζητά ενεργά προσφορές στο σούπερ μάρκετ, αριθμός που παραμένει σχεδόν σταθερός τα τελευταία 5 χρόνια. Οι καταναλωτές αξιοποιούν τις προωθητικές ενέργειες, αλλά προτιμούν τις χαμηλές τιμές από τις εκπτώσεις.
Συμπερασματικά, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, «οι τάσεις στην αγοραστική συμπεριφορά έχουν υποστεί μικρές αλλαγές το 2025, με μια σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα».