Αύξηση 6,7% στις πωλήσεις και 5,2% στην ποσότητα των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων σε σύγκριση με την περσινή περίοδο, επιβεβαιώνοντας την ανθεκτικότητα και προσαρμοστικότητα του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων στην Ελλάδα, σε ένα ανταγωνιστικό και ευαίσθητο στον τομέα τιμών περιβάλλον.
Η δυναμική του κλάδου αναδεικνύεται από τα πρόσφατα δεδομένα της NielsenIQ, που καλύπτουν την περίοδο από την αρχή του έτους έως τις 11 Μαΐου 2025.
Η συγκεκριμένη χρονική επιλογή επιτρέπει την ανάλυση των «καθαρών» τάσεων της αγοράς, απελευθερωμένων από την επίδραση της εποχικότητας του Πάσχα και άλλων σημαντικών αργιών.
Αύξηση 11% στα φρέσκα και χύμα προϊόντα
Η κατηγορία τροφίμων και ποτών αποτέλεσε τον κύριο μοχλό ανάπτυξης, με άνοδο 7,8% σε αξία και 5,3% σε όγκο.
Τα φρέσκα και χύμα προϊόντα, όπως κρέας, ψάρι, και λαχανικά, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, φτάνοντας το +11% σε αξία.
Αντίστοιχα, τα προϊόντα Bazaar, που περιλαμβάνουν μη τρόφιμα όπως ρούχα, παιχνίδια και ηλεκτρικές συσκευές, κατέγραψαν αύξηση 10,8%.
Οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες κατηγορίες στα σούπερ μάρκετ
Κατηγορίες όπως τα αντιηλιακά (+28,9%), τα έτοιμα γεύματα (+22,4%) και οι σοκολάτες (+19,4%) παρουσίασαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη.
Στον αντίποδα, πτώση παρατηρήθηκε σε προϊόντα όπως τα απολυμαντικά χεριών (-14,8%), τα εντομοκτόνα (-13,5%) και το ελαιόλαδο (-9,7%).
Η NielsenIQ υποδεικνύει ότι αυτές οι τάσεις οφείλονται, μεταξύ άλλων, σε αυξήσεις τιμών πρώτων υλών, μεταβαλλόμενες καταναλωτικές συνήθειες, και καιρικές συνθήκες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Μετοχή 24,4% για ιδιωτικές ετικέτες
Η παρουσία των ιδιωτικών ετικετών παραμένει σταθερή στο 24,4% της συνολικής αγοράς FMCGs, ενώ υπάρχει μείωση στην ένταση προωθητικών ενεργειών για επώνυμα προϊόντα, ιδίως στις κατηγορίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας (73% από 86,1%) και στα τρόφιμα και ποτά (33,8% από 41,9%). Αυτές οι αλλαγές αντανακλούν την επίδραση των κρατικών ρυθμίσεων στον τομέα προώθησης, σύμφωνα με την NielsenIQ.
Ηλεκτρονικές πωλήσεις στο 3,3%
Οι ηλεκτρονικές πωλήσεις σημείωσαν αύξηση 12,9% σε αξία, φτάνοντας το 3,3% των συνολικών πωλήσεων. Οι κατηγορίες με τη μεγαλύτερη διείσδυση στο online περιλαμβάνουν παιδικά προϊόντα, καθαριστικά, εμφιαλωμένο νερό και τυρί, επιβεβαιώνοντας τη στροφή των καταναλωτών προς τη ευκολία των ψηφιακών αγορών.
Αξιολόγηση ανά τύπο καταστήματος και γεωγραφική περιοχή
Όλοι οι τύποι καταστημάτων παρουσίασαν θετική τάση, με τα Hypermarkets να αυξάνονται 9,1% και τις Superettes να φτάνουν +10,6%. Γεωγραφικά, η Κρήτη (+9,6%) και τα νησιά (+11,5%) καταγράφουν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, ενώ η Αττική, που καλύπτει το 43% της κατανάλωσης, εμφανίζει τη χαμηλότερη αύξηση στο +6,8%.