Μία κρίσιμη υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας μετά από καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Η καταγγελία αφορά σε δημόσιο πανεπιστήμιο στη Βόρεια Ελλάδα και υποστηρίζει ότι συγγενής καθηγητή εξασφάλιζε συμβάσεις για μαθήματα επί 18 χρόνια, χωρίς να κατέχει αναγνωρισμένο πτυχίο.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, ο συγγενής του καθηγητή
Επιπλέον, κατά την περίοδο 2005 – 2020, απασχολήθηκε παράνομα με συμβάσεις έργου σε προγράμματα που χρηματοδοτούνταν από τον Ε.Λ.Κ.Ε. του ΑΕΙ, συνολικού ύψους 87.360 ευρώ, στα οποία ο συγγενής του ήταν επιστημονικά υπεύθυνος και συμμετείχε στις διαδικασίες επιλογής, ανάθεσης και πληρωμής του έργου, παραβιάζοντας την αρχή της αμεροληψίας.
Η ανακοίνωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας περιλαμβάνει τις εξής λεπτομέρειες:
Η παράνομη απασχόληση του συγγενή καθηγητή με συμβάσεις διδασκαλίας και άλλων έργων σε ΑΕΙ παρατηρήθηκε για 18 χρόνια, χωρίς να έχει αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών, αν και ο καθηγητής αυτός διατελούσε Πρόεδρος του Ιδρύματος.
Μετά από την καταγγελία, οι επιθεωρητές της Ε.Α.Δ. διεξήγαγαν έλεγχο στο συγκεκριμένο πανεπιστήμιο για την περίοδο 2005 – 2024, εξετάζοντας τη νομιμότητα των διαδικασιών ανάθεσης διδασκαλίας και τα έργα που σχετίζονται με τον Ε.Λ.Κ.Ε., του οποίοι βρέθηκαν να συνδέονται με τον εν λόγω συγγενή καθηγητή.
Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, διαπιστώθηκαν τα εξής:
Ο συγγενής καθηγητής απασχολήθηκε παράνομα ως έκτακτο προσωπικό από το 2005 έως το 2017 καθώς δεν κατείχε αναγνωρισμένο πτυχίο.
Από το 2005 έως το 2020, εργασίες που εκτελέστηκαν από τον συγγενή του ενδέχεται να ήταν παράνομες, με τον ίδιο να συμμετέχει σε προγράμματα του Ε.Λ.Κ.Ε. αξίας 87.360 ευρώ, στα οποία ο συγγενής του ήταν υπεύθυνος.
Η επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφίων εκπαιδευτικών δεν είχε αρμοδιότητα, ενώ οι αποφάσεις για την επιλογή καθηγητών γίνονταν προτού λήξει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων.
Η βαθμολογία του συγγενή φαίνεται να ήταν αυξημένη χωρίς επαρκείς αιτιολογήσεις, με τους άλλους υποψηφίους να απορρίπτονται χωρίς τεκμηρίωση.
Ο καθηγητής συμμετείχε στις διαδικασίες της Συγκλήτου σχετικά με την έγκριση ανάθεσης διδασκαλίας στον συγγενή του, παραβιάζοντας την αμεροληψία.
Ο συγγενής του καθηγητή εργαζόταν παράνομα και σε πολλές περιπτώσεις, οι σχετικές συμβάσεις δεν αναρτούνταν στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».
Προκύπτουν ενδείξεις ότι ο συγγενής δεν πραγματοποίησε τις εργολαβικές υποχρεώσεις του για πάνω από 13 χρόνια, γεγονός που εγείρει ερωτήματα για τη δουλειά του κατά την περίοδο 2005 – 2023.
Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά την περίοδο 2008 – 2011, ο συγγενής φαινόταν να παρακολουθεί μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο εξωτερικό και ταυτόχρονα να εργάζεται σε φορείς του εξωτερικού, δημιουργώντας αμφιβολίες για τις υποχρεώσεις του στο ΑΕΙ.
Μετά τα ανωτέρω ευρήματα, η έκθεση ελέγχου διαβιβάστηκε:
Στον Υπουργό Παιδείας για ενημέρωση σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας.
Στα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου για πειθαρχικές ενέργειες κατά των εμπλεκόμενων.
Στην Εισαγγελική Αρχή για ποινική εκτίμηση των καταγγελλόμενων.
Στον οργανισμό που ελέγχεται, με συστάσεις για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και αποκατάσταση της ισότητας και της αξιοκρατίας, καθώς και την ανάκληση παράνομων πράξεων και αναζήτηση αποδοχών που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως.