Certainly! Here’s a rewritten version of the content:
—
Σήμερα, ο Μπιλ Γκέιτς επιτέθηκε στον Ίλον Μασκ, κατηγορώντας τον ως τον πλουσιότερο άνθρωπο στη Γη και ως κεντρική φιγούρα στη διοίκηση του Ντόναλντ Τραμπ, ότι «σκοτώνει τα φτωχότερα παιδιά του κόσμου» μέσω άμεσων περικοπών στον προϋπολογισμό της βοήθειας των ΗΠΑ.
Ο Γκέιτς ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να προσφέρει σχεδόν όλη του την προσωπική περιουσία τα επόμενα 20 χρόνια, με στόχο να παρέχει 200 δισεκατομμύρια δολάρια μέσω του ιδρύματός του την ώρα που πολλές κυβερνήσεις μειώνουν δραστικά τη διεθνή βοήθεια.
«Η εικόνα του πλουσιότερου ανθρώπου του κόσμου να βλάπτει τα πιο φτωχά παιδιά είναι αποτρεπτική», δήλωσε ο Γκέιτς στους Financial Times.
Η ηγεσία του Μασκ στο υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας έχει συμβάλει στη δραματική μείωση της αμερικανικής Υπηρεσίας για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID), η οποία προηγουμένως προσέφερε δισεκατομμύρια σε προγράμματα όπως εμβολιασμούς και ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι Γκέιτς και Μασκ είχαν συμφωνήσει στο παρελθόν για το ρόλο των πλουσίων στη φιλανθρωπία, αλλά έκτοτε έχουν βρεθεί σε αντιπαράθεση.
Ο Γκέιτς επισημαίνει ότι επιταχύνει τα σχέδιά του για να δωρίσει την περιουσία του και να κλείσει το ίδρυμα Gates μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2045.
«Όταν θα πεθάνω, δεν θέλω να πουν ότι πέθανα πλούσιος», σημείωσε ο 69χρονος δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος σε ανάρτησή του.
«Έχω πολλά επείγοντα ζητήματα να επιλύσω, δεν μπορώ να κρατήσω πόρους που θα μπορούσαν να βοηθήσουν άλλους».
Αναφερόμενος στις μεγάλες περικοπές βοήθειας από την επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο Γκέιτς τόνισε ότι επιθυμεί να συμβάλει στη μείωση των θανάτων νεογνών, παιδιών και μητέρων λόγω προληπτικών αιτίων, εξαλείφοντας νόσους όπως η πολυομελίτιδα και η ελονοσία.
«Είναι αβέβαιο αν οι πλουσιότερες χώρες θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τους φτωχότερους πολίτες τους», πρόσθεσε, επισημαίνοντας τις περικοπές από σημαντικούς δωρητές όπως η Βρετανία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ.
Αν και το ίδρυμα διαθέτει μεγάλη χρηματοδότηση, ο Γκέιτς επισημαίνει ότι η πρόοδος είναι αδύνατη χωρίς κυβερνητική υποστήριξη.
Σε δήλωσή του στο Reuters, προειδοποίησε ότι οι παγκόσμιες περικοπές στη βοήθεια μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο εκατομμύρια ευάλωτους ανθρώπους τα επόμενα τέσσερα έως έξι χρόνια.
Αναγνώρισε την απάντηση των αφρικανικών κυβερνήσεων στις περικοπές βοήθειας, αλλά τόνισε ότι η πολυομελίτιδα δεν μπορεί να εξαλειφθεί χωρίς αμερικανική χρηματοδότηση.
Αυτές οι δηλώσεις έγιναν με αφορμή την 25η επέτειο του ιδρύματος, το οποίο ίδρυσε με την πρώην σύζυγό του, Μελίντα Φρεντς Γκέιτς, το 2000, με τη συμμετοχή και του επενδυτή Ουόρεν Μπάφετ.
«Έχω εξελιχθεί πολύ από τότε που ήμουν ένα παιδί που ξεκινούσε μια εταιρεία λογισμικού με ένα φίλο από το Λύκειο», δήλωσε.
Το ίδρυμα έχει προσφέρει 100 δισεκατομμύρια δολάρια
Από την ίδρυσή του, το ίδρυμα έχει δωρίσει 100 δισεκατομμύρια δολάρια, σώζοντας εκατομμύρια ζωές και υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες όπως η Gavi και το Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis, and Malaria.
Ο Γκέιτς δήλωσε ότι το ίδρυμα θα κλείσει αφού δαπανήσει σχεδόν το 99% της προσωπικής του περιουσίας. Οι ιδρυτές του πίστευαν αρχικά ότι θα κλείσει πολλές δεκαετίες μετά τον θάνατό τους.
Με εκτιμώμενη περιουσία περίπου 108 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ο Γκέιτς αναμένει ότι το ίδρυμα θα δαπανήσει περίπου 200 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2045, με το τελικό ποσό να εξαρτάται από τις αγορές και τον πληθωρισμό.
«Πολλά μπορούν να επιτευχθούν σε 20 χρόνια», δήλωσε ο Γκέιτς. «Θέλω να διασφαλίσω ότι ο κόσμος θα προοδεύει σε αυτό το διάστημα».
Το ίδρυμα αποτελεί ήδη σημαντικό παράγοντα στον τομέα της παγκόσμιας υγείας, με προϋπολογισμό που αναμένεται να φτάσει τα 9 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026.
Έχει εκτεθεί σε κριτική για την επιρροή του στην παγκόσμια υγεία και αποδοχή, μεταξύ άλλων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ο Γκέιτς έχει βρεθεί επίσης στο στόχαστρο θεωριών συνομωσίας, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.
Τους τελευταίους μήνες, έχει συνομιλήσει αρκετές φορές με τον Ντόναλντ Τραμπ για την σημασία της συνεχούς επένδυσης στην παγκόσμια υγεία.
«Ελπίζω άλλοι πλούσιοι να σκεφτούν πώς μπορούν να επιταχύνουν την πρόοδο για τους φτωχότερους του κόσμου, εάν αυξήσουν τη χρηματοδότησή τους. Αυτό είναι ένας τομέας που μπορεί να έχει σημαντική επιρροή στην κοινωνία» έγραψε ο Γκέιτς.
—
Let me know if you need any further modifications!