Ορισμένοι τομείς παρουσιάζουν κυκλική συμπεριφορά – μια αδιάκοπη σειρά άνθησης, κρίσεων, ανάκαμψης και πτώσης.
Στη ναυτιλία, όπως αναφέρει η Veson Nautical, αυτή η κυκλική κίνηση είναι γνωστή: εντυπωσιακά έσοδα οδηγούν σε υπερεπενδύσεις, ακολουθούμενες από απότομες διορθώσεις που τιμωρούν την απερισκεψία.
Όπως αναφέρεται στο γνωστό απόφθεγμα του Μαρκ Τουέιν: «Η ιστορία δεν επαναληπτεται, αλλά πολλά μοτίβα tend να επαναλαμβάνονται».
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Veson, ο πυρήνας αυτής της κυκλικότητας είναι η δυσκολία στην εξισορρόπηση της προσφοράς πλοίων με τη ζήτηση για θαλάσσιες μεταφορές.
Ενώ οι εμπορικές ροές μπορεί να αλλάξουν γρήγορα λόγω μακροοικονομικών ή γεωπολιτικών παραγόντων, η προσθήκη νέου τονάζ στην αγορά είναι μια αργή και γραμμική διαδικασία.
Η παραγγελία και κατασκευή ενός πλοίου απαιτεί δύο έως τρία χρόνια, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να αντιδρούν σε παλιές συνθήκες με μελλοντική προσφορά.
Αυτή η καθυστέρηση εξασφαλίζει ότι η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης σπάνια διατηρείται, δημιουργώντας συνθήκες για έντονες διακυμάνσεις.
Η Περίοδος 2003-2008
Σύμφωνα με την ανάλυση της Veson, η πιο εμβληματική απεικόνιση αυτής της κυκλικής δυναμικής ήταν η περίοδος 2003-2008, γνωστή ως «Champagne supercycle».
Μετά την ένταξη της Κίνας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, η ασιατική οικονομία σημείωσε ραγδαία ανάπτυξη.
Η ζήτηση για πρώτες ύλες, όπως το σιδηρομετάλλευμα και ο άνθρακας, εκτοξεύθηκε: οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος αυξήθηκαν από 92 εκατ. τόνους το 2001 σε πάνω από 686 εκατ. το 2011.
Ταυτόχρονα, οι ναύλοι γνώρισαν θεαματική άνοδο. Το 2008, τα πλοία τύπου capesize, που είχαν αξία 20.000 δολαρίων την ημέρα το 2003, έφτασαν τα 193.000 δολάρια, με έσοδα που κάλυπταν το κόστος απόκτησης σε λιγότερο από ένα χρόνο.
Έτσι, οι πλοιοκτήτες, επηρεασμένοι από την ευφορία, «έπνιξαν» τα ασιατικά ναυπηγεία με παραγγελίες.
Το παγκόσμιο orderbook έφτασε το 60% του ενεργού στόλου – μια επικίνδυνη επένδυση, βασισμένη στην πεποίθηση ότι η ανάπτυξη της Κίνας θα συνέχιζε αμείωτη.
Ωστόσο, η άνοδος του κύκλου οδηγεί τελικά σε πτώση.
Η κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008 εγκαινίασε μια ραγδαία ύφεση. Σε λίγους μήνες, οι ναύλοι κατέρριψαν 94% και η αγορά εισήλθε σε ελεύθερη πτώση.
Εν τω μεταξύ, τα πλοία που είχαν παραγγελθεί συνέχισαν να παραδίδονται, αυξάνοντας και άλλο την προσφορά, τη στιγμή που η ζήτηση είχε ήδη καταρρεύσει.
Καταγράφονται και άλλα παραδείγματα. Οι κύκλοι των δεκαετιών 1970, 1980 και 1990 ακολούθησαν παρόμοια μοτίβα: βραχύβια άνθηση, υπερεπένδυση, εξωτερικά σοκ, και τελικά χρόνια στασιμότητα.
Με φόντο αυτές τις ιστορικές αναδρομές, οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η γοητεία αλλά και ο κίνδυνος της ναυτιλιακής κυκλικότητας έγκειται στο μείγμα του αναπόφευκτου και του απρόβλεπτου.
Κάθε άνθηση οδηγεί σε υπερβολές και κάθε κρίση προετοιμάζει το έδαφος για ανάκαμψη.
Η φετινή χρονιά
Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Veson Nautical δηλώνει ότι η φετινή χρονιά βρίσκει τη ναυτιλία σε μεταβατικό στάδιο.
Η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται, το κόστος δανεισμού παραμένει υψηλό και οι γεωπολιτικές αναταραχές επιφέρουν νέες προκλήσεις.
Παράλληλα, οι εμπορικές ροές αλλάζουν και η ανάγκη για στρατηγική ευελιξία αυξάνεται.
«Ορισμένοι τομείς συνεχίζουν να παραγγέλνουν πλοία με ρυθμό, ίσως ετοιμάζοντας το επόμενο κύμα υπερπροσφοράς.
Άλλοι παραμένουν πιο προσεκτικοί. Όπως πάντα, ο χρόνος θα δείξει ποιοι θα αποδειχθούν σωστοί», καταλήγει η ανάλυση.
Η σύγκλιση τιμών second hand και νεότευκτων
Αν και οι ναυτιλιακοί κύκλοι επαναλαμβάνονται, οι αναλυτές της Veson Nautical επισημαίνουν ότι είναι δύσκολο να προβλεφθούν.
Κάθε κύκλος έχει τη μοναδικότητά του, διαφέρει σε διάρκεια, ένταση και αιτίες, ενώ αποτυπώνει κοινές διαρθρωτικές αλήθειες.
«Αν και δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε με ακρίβεια πότε θα αλλάξει ο κύκλος, μπορούμε να αναγνωρίσουμε τα σημάδια που προαναγγέλλουν αυτήν την αλλαγή» αναφέρουν οι αναλυτές της Veson.
Ένα από τα πιο αξιόπιστα σημάδια είναι η σύγκλιση τιμών μεταξύ second hand και νεότευκτων πλοίων.
Όταν δηλαδή, ένα πλοίο πέντε ετών πωλείται στην ίδια ή και σε υψηλότερη τιμή από ένα νεότευκτο, αυτή η αγορά προμηνύει ανάγκη για άμεση απόδοση – ένδειξη ότι πλησιάζει η κορύφωση του κύκλου.