Στο Συνέδριο με θέμα «Σχεδιάζοντας την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση σε Σχέση με την Αγορά Εργασίας», οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν τον «οδικό χάρτη» για την περαιτέρω ενίσχυση της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΚ) στην Ελλάδα, μέσω νέων συνεργασιών με τη Γερμανία. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε χθες στην Εθνική Πινακοθήκη και οργανώθηκε από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Ο κύριος Κωνσταντίνος Βλάσης, υφυπουργός Παιδείας, σε ομιλία του προανήγγειλε την υπογραφή νέας Κοινής Δήλωσης Προθέσεων για δράσεις ενίσχυσης της ελληνογερμανικής συνεργασίας στον τομέα της ΕΕΚ. Πρότεινε τη δημιουργία Διμερούς Δικτύου Εμπειρογνωμόνων, την υλοποίηση Κοινών Επιμορφωτικών Δράσεων, την πειραματική ανίχνευση αναγκών σε επαγγελματικές ειδικότητες και την ανάπτυξη Κοινών Προγραμμάτων Κατάρτισης στο επίπεδο 5 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.
Ο κύριος Hans Gerhard Reh, από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας, τόνισε ότι το ενδιαφέρον για διμερή συνεργασία στον τομέα της ΕΕΚ παραμένει ζωντανό, παρά την πανδημία και άλλες προκλήσεις, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεχούς ανάπτυξης λόγω τεχνολογικών και γεωπολιτικών αλλαγών.

Η κυρία Silke Steinberg, Διευθύνουσα Σύμβουλος του FIAP, παρουσίασε τα αποτελέσματα της συνεργασίας των δύο χωρών και προέβη σε προτάσεις για περαιτέρω δράσεις στο έργο Future4VET, τονίζοντας την ανάγκη για συσχέτιση της ΕΕΚ με την κοινωνία.
Ο Dr Ilja Nothnagel, γενικός διευθυντής του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, υπογράμμισε τη φυσική συνεργασία των υπουργείων και την ανάγκη για έργα που να εμπνεύσουν τη νεολαία. Παράλληλα, ανέφερε ότι η πρωτοβουλία του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου για δια βίου μάθηση είναι θεμελιώδης.
Κατά τη διάρκεια του πρώτου πάνελ, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την υποστήριξη επιχειρήσεων στην κατάρτιση και τις νέες περιφερειακές απαιτήσεις στην εκπαίδευση. Η κυρία Ντόρα Οικονόμου, Διευθύντρια του Τομέα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού του ΣΕB, τόνισε τον δυναμικό χαρακτήρα των Συμβουλίων Σύνδεσης με την Αγορά Εργασίας, επισημαίνοντας την ανάγκη για επιπλέον πόρους.
Ο κύριος Πάρης Λιντζέρης ανέφερε τις δομικές αδυναμίες των ΣΣΠΑΕ και ότι η συμμετοχή επιχειρήσεων στην κατάρτιση είναι μόλις 17,8% στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που ξεπερνά το 64%.
Η κυρία Ήρα Παπαγεωργίου υπογράμμισε τη σημασία καθορισμού των αναγκών στην επαγγελματική εκπαίδευση κατά περιφέρεια, προτείνοντας μεγαλύτερη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων. Ο Tobias Bolle αναφέρθηκε στις δυσκολίες συνεργασίας με κοινωνικούς εταίρους, εστιάζοντας στη στήριξη των νέων για περαιτέρω σπουδές.
Η κυρία Sophia Grunert υπογράμμισε την ανάγκη προσαρμογής της ΕΕΚ στις σύγχρονες οικολογικές και τεχνολογικές προκλήσεις, ενώ ο κύριος Joachim Weffers τόνισε την ανάγκη ανθρώπινης προσέγγισης στη δημιουργία δομών. Το πρώτο πάνελ συντόνισε ο Dr. Rüdiger Klatt, Διευθύνων Σύμβουλος της FIAP.
Στο δεύτερο πάνελ, η κυρία Όλγα Καφετζοπούλου αναφέρθηκε στον κύκλο υλοποίησης του έργου Future4VET και τα αποτελέσματά του, επισημαίνοντας τις αδυναμίες που υπάρχουν στην κατανομή πόρων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.
Η κυρία Γεωργία Ρεμπούτσικα τόνισε τη συνεργασία με κοινωνικούς εταίρους για την πιστοποίηση περίπου 35.000 υποψηφίων και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών του ΕΟΠΠΕΠ.
Ο κύριος Ιωάννης Χατζής εστίασε στη διασύνδεση των εμπλεκομένων για νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και στους αναγκαίους δίαυλους επικοινωνίας. Η κυρία Ειρήνη Ανδριοπούλου επεσήμανε τη σημασία της διάγνωσης των τάσεων στην απασχόληση μέσω ανάλυσης δεδομένων. Στον συντονισμό της συζήτησης συμμετείχε η κυρία Χριστίνα Καρακιουλάφη.
Στο τέλος της εκδήλωσης, οι εκπρόσωποι του έργου Future4VET παρουσίασαν τα συμπεράσματα τους. Η κυρία Silke Steinberg τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας για την ενίσχυση των συστημάτων ΕΕΚ και την προσαρμογή τους στις σύγχρονες προκλήσεις.
Η κυρία Sarina Thiele επεσήμανε την ανάγκη σύνδεσης της ΕΕΚ με την αγορά εργασίας για την κάλυψη των αναγκών σε δεξιότητες, ενώ η κυρία Magdanela Morgenroth τόνισε τη σημασία της συμμετοχής κοινωνικών εταίρων στη διαμόρφωση πολιτικών επαγγελματικής εκπαίδευσης.