Σε εξέλιξη βρίσκεται η κατ’ ιδίαν συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την Ιταλίδα ομόλογό του, Τζόρτζια Μελόνι, στη Villa Pamphili στη Ρώμη.
Θα ακολουθήσουν οι εργασίες της Ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, ενώ περίπου στις 15:30 ώρα Ελλάδος αναμένονται οι κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών προς τον Τύπο.

Ο πρωθυπουργός συνοδεύεται από πολυάριθμη κυβερνητική αποστολή με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, Άμυνας Νίκου Δένδια, Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου, Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Κεφαλογιάννη, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών Κωνσταντίνου Κυρανάκη και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκου Τσάφου.

Η ατζέντα
Η συνάντηση πραγματοποιείται σε μια ενδιαφέρουσα χρονική συγκυρία, με αρκετές εξελίξεις στην διεθνή σκηνή, ενώ στην Ευρώπη αναζητείται κοινός βηματισμός σε κρίσιμα θέματα.


Στη σημερινή συνάντηση θα συζητηθούν:
- Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και άμυνα: Σε μια περίοδο που διεξάγεται σχετική συζήτηση στην Ε.Ε. Η θέση της Αθήνας είναι ότι η συνεργασία με τρίτες χώρες πρέπει να βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες, ενισχύοντας τη στρατηγική αυτονομία της Ε.Ε. και αποφεύγοντας νέες εξαρτήσεις. Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί σε αυτό το θέμα.
- Οι μεταφορές: Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε πρόσφατα στις επενδύσεις της Hellenic Train, ενόψει του νομοσχεδίου για τους σιδηροδρόμους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για νέες επενδύσεις και τροχαίο υλικό.
- Η οικονομία: Σκοπός είναι η επίτευξη συμφωνιών μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας, με έμφαση στη στενότερη συνεργασία στο εμπόριο και τις επενδύσεις.
- Το μεταναστευτικό: Οι δύο χώρες τονίζουν την ευρωπαϊκή διάσταση του θέματος, όπως η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και η συνεργασία με τρίτες χώρες. Το θέμα είναι καίριο και για την Ιταλία, όπως επισημάνθηκε σε πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία της Τζ. Μελόνι με τον Φ. Μέρτς.
- Η ενέργεια: Στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας στην ενέργεια, ιδιαίτερα όσον αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Ιταλίας, καθιστώντας την Ελλάδα και την Ιταλία γέφυρες της Ευρώπης με τη Βόρεια Αφρική.
- Οι ευρύτερες εξελίξεις στην περιοχή: Ελλάδα και Ιταλία, ως πυλώνες σταθερότητας, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις από την Ανατολική Μεσόγειο έως τη Λιβύη και τη Συρία.