Η αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών παραμένει σταθερή σήμερα, καθώς οι επενδυτές επιβραδύνουν τους ρυθμούς τους και συγκεντρώνουν δυνάμεις στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 ετών.
Η ελληνική αγορά δείχνει απόδοση άνω του 20% για το 2025, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται κυρίως στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου και στην προγραμματισμένη ανακοίνωση του MSCI σχετικά με πιθανές αλλαγές στον δείκτη Standard Greece.
Ταυτόχρονα, διεθνώς, η προσοχή στρέφεται στις ανακοινώσεις για τον αμερικανικό πληθωρισμό του Απριλίου, οι οποίες αποτελούν έναν ακόμα κρίσιμο δείκτη για τη κατάσταση της Νο.1 οικονομίας στο κόσμο, στο πλαίσιο των εξελίξεων σχετικά με δασμούς.
Σε αυτό το περιβάλλον, ο Γενικός Δείκτης δείχνει μικρή ανάπτυξη κατά +0,21% και φτάνει τις 1.778,76 μονάδες, με κέρδη περίπου τεσσάρων μονάδων σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας (1.774,96 μονάδες).
Η δόση των ημερήσιων διακυμάνσεων κυμαίνεται σε έξι μονάδες (από 1.772,75 έως 1.778,76 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να φτάνει τα 5 εκατ. ευρώ στο πρώτο δεκάλεπτο.
Χρηματιστήριο: Οι 25 δισεκατομμυριούχοι που ελέγχουν το 86% της αγοράς
Διατήρηση Υψηλών Επίπεδων
Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει να διατηρεί τα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2010, βιώνοντας μια ιδιαίτερα θετική περίοδο που επιβεβαιώνει τη δυναμική του τρέχοντος έτους.
Οι ισχυρές θεμελιώδεις παράμετροι των εισηγμένων και οι «γενναίες» μερισματικές αποδόσεις για τους μετόχους, μαζί με τις ευνοϊκές διεθνείς εξελίξεις (αποκλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, προσδοκίες για εκεχειρία στην Ουκρανία κ.ά.), παρατείνουν τη θετική διάθεση στην αγορά.
Έτσι, ο Γενικός Δείκτης έχει αυξηθεί κατά άνω του 21% από το χαμηλό της 7ης Απριλίου και κατά 20% από τις αρχές του 2025, διασπώντας το φράγμα των 1.750 μονάδων και προχωρώντας προς τις 1.800 μονάδες για πρώτη φορά από τον Μάιο του 2010.
Φυσικά, σε αυτή την αυξητική πορεία δεν λείπουν οι sporadic κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, καθώς οι επενδυτές αντιμετωπίζουν ακόμα αρκετές άγνωστες παραμέτρους στο διεθνές περιβάλλον που μπορεί να επηρεάσουν την κατεύθυνση της αγοράς.
Όσον αφορά τα οικονομικά στοιχεία για το πρώτο τρίμηνο, η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε κέρδη 117 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με 107 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ ο ΔΑΑ υπέστη μείωση καθαρών κερδών από 28,5 σε 26,2 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω μη λειτουργικών παραγόντων.
Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα επανεπένδυσης μερίσματος κάλυψε το 89,2%, συλλέγοντας το ποσό των 84,7 εκατ. ευρώ.
Σήμερα, αναμένονται τα αποτελέσματα τριμήνου από την Κρι – Κρι, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης εκπνέει η προθεσμία διαπραγμάτευσης για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Ευρώπη Holdings.
Τέλος, απόψε ο MSCI αναμένεται να προχωρήσει σε τακτικό rebalancing των δεικτών, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στο Standard Greece. Μέχρι σήμερα, στο δείκτη αυτό περιλαμβάνονται οι εννέα μετοχές των Εθνικής, Eurobank, Πειραιώς, Alpha, Metlen, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΟΤΕ και ΔΕΗ.
Ο επενδυτικός κουμπαράς των εισηγμένων: Αυξημένη μόχλευση με «τσεκ» στην ασφάλεια κεφαλαίων
Στασιμότητα στην Ευρωπαϊκή Αγορά
Διεθνώς, το κλίμα είναι βελτιωμένο λόγω της συμφωνίας ΗΠΑ – Κίνας για το προσωρινό πάγωμα των εμπορικών δασμών, γεγονός που οδήγησε σε έντονη αύξηση κατά τη χθεσινή συνεδρίαση. Σήμερα, η προσοχή επικεντρώνεται στα μηνιαία στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό, που συνιστούν έναν ακόμη σημαντικό δείκτη για την πορεία της κορυφαίας οικονομίας.
Σ’ αυτό το περιβάλλον, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 παραμένει σχεδόν αμετάβλητος στις 544 μονάδες, με τον γερμανικό DAX να διατηρεί σταθερά τα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών (πάνω από 23.500 μονάδες). Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, μετά το χθεσινό ράλι, τα futures της Wall Street προετοιμάζονται για μια ελαφρώς αρνητική αρχή.
(Οι παραπάνω πληροφορίες είναι προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή για αγορές, πωλήσεις ή κατοχή οποιασδήποτε μετοχής)